Структурно-функціональна перебудова пародонту при наявності фотополімерної пломби в експерименті - Кущ, Оксана Георгіївна (My University, 2021)
Стоматолог, при виборі реставраційного матеріалу для лікування зубів, звертає увагу на естетичність, тривалість використання, зручність у праці та співвідношення ціна-якість. Даним вимогам повністю відповідає сучасний пластичний фотополімерний ренгенконтрасний композитний матеріал GC Gradia Direct LoFlo (Японія), у складі якого є смола - диметилакрилат – BisGMA. BisGMA є комплексною речовиною дифенілола пропана, що представлено Бісфенолом А і метакриловою кислотою. Під впливом агресивного середовища порожнини рота BisGMA розщеплюється на компоненти. Бісфенол А імітує жіночій гормон – естроген. Інший головний компонент BisGMA – метакрилат на 25 % - 50 % може залишатися неполімералізованим після фотореакції, що становить токсикологічну загрозу для пацієнта, не виключаючи алергічний контактний стоматит.