Мужское бесплодие: актуальные вопросы физиологии, этиопатогенеза и диагностики нарушений репродуктивной системы у мужчин - Никифоров, О. А.; Ломейко, Е. А.; Ломака, С. В.; Лавыш, И. А.; Нікіфоров, Олег Анатолійович; Ломейко, Олена Олександрівна; Лавиш, І. О.; Nikiforov, O. A.; Lomeyko, E. A.; Lomaka, S. V.; Lavysh, I. A. (ЗДМУ, 2014)
Бесплодие у мужчин – не только важная медицинская, но и серьезная социальная проблема в развитых странах. Несмотря на достаточно высокий уровень развития современной медицины, нередко не удается установить причину инфертильности у мужчин. С целью анализа основных вопросов этиопатогенеза и диагностики мужского бесплодия проведен обзор специализированной литературы. Отмечено, что все формы мужского бесплодия сводятся к двум группам: секреторное, при котором отсутствует или нарушена функция продукции сперматозоидов, и экскреторное, при котором нарушен транспорт спермиев по семявыносящим путям; при этом часто отмечают сочетанную патологию. Диагностика мужского бесплодия основана на комплексной оценке состояния мужской репродуктивной системы, проводится в определенной последовательности с применением анамнестического, клинического, лабораторных и специальных методов обследования. Сегодня существует разнообразие диагностических методов обследования, хотя в целом вопросы диагностики нуждаются в более глубокой и всесторонней разработке. Непліддя у чоловіків – не тільки важлива медична, але й складна соціальна проблема в розвинутих країнах. Незважаючи на доволі високий рівень розвитку сучасної медицини, часто не вдається виявити причину інфертильності у чоловіків. З метою аналізу основних питань етіопатогенезу і діагностики чоловічого непліддя здійснили огляд фахової літератури. Виявили, що всі форми чоловічого непліддя належать до двох груп: секреторне, при якому відсутня чи порушена функція продукції сперматозоїдів, й екскреторне, коли порушений транспорт сперміїв сім’явивідними шляхами; при цьому часто визначають поєднану патологію. Діагностика чоловічого непліддя заснована на комплексному оцінюванні стану чоловічої репродуктивної системи, здійснюється в певній послідовності із застосуванням анамнестичного, клінічного, лабораторних і спеціальних методів обстеження. Нині існує різноманіття діагностичних методів обстеження, але загалом питання діагностики потребують глибшого і детальнішого опрацювання. Infertility in men is the important problem, and not only medical, this is the most serious social problem in developed countries. Aim. To analyze the main issues of pathogenesis and diagnosis of male infertility. Methods and results. In the process of research methods have been used: the semantic evaluation of scientifi c documents, comparison, system and structural-logical analysis. Conclusion. Spermatogenesis is a complex process, in accordance with the recommendations of the WHO, 2010, is indicated in the absence of the child’s conception in the pair for 12 months at regular sexual life without the use of all types of contraception. Generally two groups of the male fertility are divided. Secrete type – when spermatozoids has no or damage function and excrete type, when spermatozoids functionally are normal, but there is problem with their transport. There are a lot of different diagnostic approaches and their further analysis should be done.
Чоловіче непліддя: актуальні питання фізіології, етіопатогенезу та діагностики порушень репродуктивної системи у чоловіків
Male infertility: actual questions of physiology, pathogenesis and diagnosis of disorders of the reproductive system in male
Keywords: мужское бесплодие; репродуктивная система; сперматогенез; чоловіче непліддя; репродуктивна система; Male Infertility; Reproduction; Spermatogenesis; Male Genital Diseases