Клінічні прояви тромбоцитопеній, викликаних вірусами сімейства Herpesviridae, у дітей - Ярцева, Марія Олександрівна (Запорізька медична академія післядипломної освіти, 2020)
Збільшення питомої ваги гематологічних захворювань серед дітей протягом останніх десятиріч потребує значної уваги від сімейних лікарів та педіатрів. В структурі основних причин, що призводять до виникнення доброякісних тромбоцитопеній, значне місце посідають інфекційні агенти. Особливу роль більшість дослідників надають вірусам, а саме – сімейству герпес-вірусів. Іншими провокуючими факторами вважаються надлишкова інсоляція, щеплення, медикаментозне лікування, фізичне навантаження, стреси також. Виявлення вірусів в організмі дитини, найчастіше, можливе після появи скарг чи маніфестації вірусної інфекції з нетиповим перебігом, що призводить до госпіталізації у спеціалізовані стаціонари.
Keywords: тези