Провідні причини обмеження життєдіяльності у хворих із вродженими вадами серця - Дроздова, І. В.; Лисунець, О. М.; Коробкін, Ю. І.; Ханюкова, І. Я.; Ткаченко, Ю. В.; Мацуга, О. М.; Танцура, О. В.; Зубко, І. М.; Фурса, О. В. (Запорізький державний медичний університет, 2012)
Вивчено провідні причини обмежень життєдіяльності у хворих з вродженими вадами серця у віддалений після оперативних втручань термін. Виділено найбільш значущі функціональні та психологічні чинники, що впливають на життєдіяльність таких пацієнтів. Зроблено висновок стосовно суттєвих порушень життєдіяльності у цих осіб, що значною мірою перешкоджатиме реалізації програм реабілітації даного контингенту хворих. Изучены основные причины ограничений жизнеядеятельности у больных с врожденными пороками сердца в отдаленный период после оперативных вмешательств. Выделены наиболее значимые функциональные и психологические параметры, влияющие на жизнедеятельность таких пациентов. Сделан вывод о значительных нарушениях жизнедеятельности у этих лиц, что в значительной степени будет препятствовать реализации программ реабилитации данного контингента больных. Main causes of vital activity limitation in patients with congenital heart disease in long-term period after surgery were studied. The most significant functional and psychological parameters that have an influence on the life activity of thise patients were identified. It is concluded about the presence of significant life violations of these persons, which will largely prevent the implementation of rehabilitation programs for this group of patients.
Keywords: вроджені вади серця; обмеження життєдіяльності; реабілітація; врожденные пороки сердца; ограничения жизнедеятельности; реабилитация; congenital heart diseases; disability; rehabilitation