Нейровизуализационные особенности вторичных стволовых кровоизлияний у больных с полушарным интрацеребрально осложненным ишемическим мозговым инсультом на фоне гипертонической дисциркуляторной энцефалопатии - Дарий, В. И.; Стоянов, А. Н.; Визир, И. В.; Сикорская, М. В.; Сериков, К. В.; Томах, Н. В.; Сытник, М. Г.; Дарій, Володимир Іванович; Стоянов, О. М.; Візір, Ірина Володимирівна; Сікорська, Марина Володимирівна; Серіков, К. В.; et al. (Харків : Планета-Принт, 2020)
Мозговой инсульт (МИ) является проблемой номер один в современной ангионеврологии, приводящий к инвалидизации и смертности больных. Ведущую роль в течении МИ играет вторичный стволовой синдром, запускающий целый ряд патофизиологических сдвигов, влияющих на исход процесса. Вторичные нарушения в стволе головного мозга могут носить как ишемический, так и геморрагический характер. В связи с этим определение характера вторичного стволового синдрома в остром периоде полушарного ишемического МИ необходимо для оптимизации дифференцированной медикаментозной коррекции и предупреждения смертельных осложнений МИ. Компьютерная томография позволяет определить признаки угрозы развития вторичного стволового синдрома в остром периоде полушарного интрацеребрально осложненного ишемического мозгового инсульта (ПИОИМИ), такие как суммарный объем полушарного инфаркта и перифокального отека более 30 см3, который встречается в 1,8 раза чаще (p < 0,05) у больных с ПИОИМИ и вторичными стволовыми кровоизлияниями (ВСК) на фоне гипертонической дисциркуляторной энцефалопатии (ГДЭ), чем при ПИОИМИ и вторичных стволовых ишемиях (ВСИ) на фоне ГДЭ, а также смещение структур головного мозга и деформацию цистерн, которые отмечаются чаще в 2,1 раза (p < 0,01) у больных с ПИОИМИ и ВСК на фоне ГДЭ. Мозковий інсульт (МІ) становить проблему номер один сучасної ангіоневрології як головна причина інвалідизації та смертності хворих. Провідну роль у патоґенезі МІ відіграє вторинний стовбуровий синдром, який запускає цілу низку патофізіологічних порушень, що впливають на результат процесу. Вторинні порушення у стовбурі головного мозку можуть бути як ішемічного, так і геморагічного характеру. У зв’язку з цим визначення характеру вторинного стовбурового синдрому в гострому періоді півкульного ішемічного МІ необхідне для оптимізації диференційної медикаментозної корекції і запобігання смертельним ускладненням МІ. Комп’ютерна томографія дає змогу визначити ознаки загрози розвитку вторинного стовбурового синдрому в гострому періоді півкульного інтрацеребрально ускладненого ішемічного мозкового інсульту (ПІУІМІ), такі як сумарний об’єм півкульного інфаркту і перифокального набряку понад 30 см3, який спостерігається в 1,8 раза частіше (p < 0,05) у пацієнтів із ПІУІМІ та вторинними стовбуровими крововиливами (ВСК) на тлі гіпертонічної дисциркуляторної енцефалопатії (ГДЕ), ніж у разі ПІУІМІ і вторинних стовбурових ішемій (ВСІ) на тлі ГДЕ, а також зміщення структур головного мозку та деформація цистерн визначається частіше в 2,1 раза (p < 0,01) у хворих із ПІУІМІ та ВСК на тлі ГДЕ.
Нейровізуалізаційні особливості вторинних стовбурових крововиливів у хворих із півкульним інтрацеребрально ускладненим ішемічним мозковим інсультом на тлі гіпертонічної дисциркуляторної енцефалопатії
Keywords: полушарный интрацеребрально осложненный ишемический мозговой инсульт; вторичные стволовые кровоизлияния; вторичные стволовые ишемии; гипертоническая дисциркуляторная энцефалопатия; півкульний інтрацеребрально ускладнений ішемічний мозковий інсульт; вторинні стовбурові крововиливи; вторинні стовбурові ішемії; гіпертонічна дисциркуляторна енцефалопатія