Неінвазивна діагностика ураження лівого передсердя: діагностичні можливості спекл-трекінгехокардіографії - Колесник, Михайло Юрійович; Соколова, Марина Володимирівна; Kolesnyk, M. Yu.; Sokolova, M. V. (My University, 2017)
Стан лівого передсердя відображує тяжкість серцево-судинного ремоделювання міокарда в цілому та свідчить про ступінь компенсації низки серцево-судинних захворювань. Трансторакальна ехокардіографія визначає лінійні та об’ємні параметри ЛП, проте має обмеження щодо ранньої діагностики ураження ЛП. Спекл-трекінг ехокардіографія — новий недопплерівський метод оцінки стану серця. Ця технологія не залежить від кута сканування, високої частоти кадрів та характеризується високою відтворюваністю результатів. Метод дає змогу аналізувати механічну функцію ЛП на нових концептуальних засадах. В огляді розглянуто принципи проведення спекл-трекінг ехокардіографії. Обговорено обмеження методу, зокрема проблема стандартизації та вибору вихідної точки для аналізу деформації ЛП — початок P-хвилі або пік R-хвилі EКГ. Наведено дані щодо параметрів деформації міокарда ЛП у нормі. На підставі власних спостережень та даних літератури розглянуто зміни деформаційних властивостей ЛП за таких патологічних станів, як артеріальна гіпертензія, мітральний стеноз, мітральна регургітація, фібриляція передсердь, діастолічна дисфункція лівого шлуночка та серцева недостатність зі збереженою фракцією викиду лівого шлуночка. За їх результатами визначено, що показники деформації і швидкості деформації ЛП — ранні та чутливі маркери ураження ЛП. A condition of the left atrium (LA) reflects the severity of cardiovascular remodeling of the myocardium generally and indicates the degree of compensation a number of cardiovascular diseases. Transthoracic echocardiography determines linear and volumetric parameters of LA, but it has limitations in early diagnosics of the LA damage. Speckle tracking echocardiography is a new nondoppler method of heart state assessment. This technology does not depend on the scanning angle, high frame rate and is characterized by high reproducibility of the results. The method allows to analyze the mechanical function of LA on new conceptual bases. Principles of speckle tracking echocardiography are outlined in the review. Limitations of the method are discussed, in particular, the problem of standardization and the choice of the starting point for LA strain analysis — the beginning of the P-wave or the peak of R-wave of ECG. Data on the normal parameters of LA strain are presented. Based on our own observations and literature data the change of the deformation properties of LA are presented in such pathological conditions as arterial hypertension, mitral stenosis, mitral regurgitation, atrial fibrillation, left ventricular diastolic dysfunction and heart failure with preserved left ventricular ejection fraction. According to their results, it is established that the strain and strain rate of LA are early and sensitive markers of LA damage.
Non-invasive diagnostic assessment of the left atrial damage: diagnostic limitations of speckle tracking echocardiography (review and own observations)
Keywords: ехокардіографія; ураження лівого передсердя; деформація; спекл-трекінг; left atrial damage; strain; speckle tracking echocardiography