Структурні властивості артеріальних судин еластичного та м’язового типу у хворих на гіпертонічну хворобу - Візір, Вадим Анатолійович; Полякова, Ганна Володимирівна; Визир, В. А.; Полякова, А. В.; Vizir, V. A.; Poliakova, G. V. (Запорізький державний медичний університет, 2009)
Досліджено 35 хворих на гіпертонічну хворобу (ГХ ), яких було розподілено на підгрупи відповідно до ступеня артеріальної гіпертензії (АГ). Методом доплерографії проводили вимірювання товщини інтимо-медіального сегменту (ТІМС) загальної сонної артерії, розраховували швидкість розповсюдження пульсової хвилі по аорті (ШРПХао), плечовій артерії (ШІРПХп), стегновій артерії (ШРПХс), коефіцієнти жорсткості аорти (Као), стегнової артерії (Кс) та плечової артерії (Кп). Отриманні дані свідчать, що розвиток патологічного ремоделювання артеріальних судин відбувається вже при наявності 1 ступеня тяжкості АГ та прогресує при зростанні ступеня АГ, що проявляється збільшенням ТІМС, так у хворих із 2 ступенем АГ ТІМС вище на 13,3% (р<0,05), у порівнянні з пацієнтами з АГ 1 ступеня, а у хворих з АГ 3 ступеня - на 33,33% (р<0,05) відповідно. Аналогічна тенденція виявилась і стосовно ШРПХао, ШРПХс, ШРПХп, Као, Кс, Кп. Обследовано 35 больных гипертонической болезнью (ГБ ), которые были распределены на подгруппы соответственно степени АГ. Методом допплерографии проводили измерение толщины интимо-медиального сегмента (ТИМС) общей сонной артерии, расчитывали: скорость распространения пульсовой волны по аорте (СРПВао), плечевой артерии (СРПВп), бедренной артерии (СРПВб), коэфициенты жесткости аорты (Као), бедренной артерии (Кб), плечевой артерии (Кп). Полученные данные свидетельствуют, что развитие патологического ремоделирования артериальных сосудов происходит уже при наличии 1 степени тяжести АГ и прогрессирует при повышении степени АГ, что проявляется увеличением ТИМС, так у больных со 2 степенью АГ ТИМС выше на 13,3% (р<0,05), по сравнению с пациентами с АГ 1 степени, а у больных с АГ 3 степени - на 33,33% (р<0,05) соответственно. Аналогичная тенденция выявлена также касательно СРПВао, СРПВб, СРПВп, Као, Кб, Кп. We examined 35 patients with essential hypertension of 1, 2 and 3 degree. The patients were divided into the several suh-groups acceding to the grade of arterial hypertension. We measured arterial thickness of carotid artery, puls wave velocity on aortae, brachial, femoral arteries and arterial stiffness by doppler. We reviewed that pathologied remodeling of arterial has been already observered on the 1 st degree of arterial hypertension and has been accompanied by increasing of arterial thickness. We abserved that arterial thickness was increased according to the degree of arterial hypertension. The simillar tendition was found in the puls wave velocity on aorte, brachial, femoral arteries and arterial stiffness of corresponding arteries parameters.
Структурные свойства артериальных сосудов эластического и мышечного типов у больных гипертонической болезнью
Structural properties of elastic and muscular arterial vessels in patients with essential hypertension
Keywords: швидкість розповсюдження пульсової хвилі; товщина інтимо-медіального сегменту; артеріальна жорсткість; артеріальна гіпертензія; скорость распространения пульсовой волны; толщина интимо-медиального сегмента; артериальная жесткость; артериальная гипертензия; pulse wave velocity; intima-media thickness; arterial stiffness; arterial hypertension