Визначення необхідності у плазмаферезі дітям раннього і дошкільного віку з позалікарняними пневмоніями ускладненого перебігу - Городкова, Юлія Вячеславівна; Курочкін, Михайло Юрійович (Запорізький державний медичний університет, 2019)
Відсутність науково обґрунтованих показань до проведення плазмаферезу (ПФ) обумовлює актуальність дослідження особливостей лікування пневмоній з включенням у комплексну терапію ПФ. Мета дослідження. Покращити методи лікування дітей 1-6 років з позалікарняними пневмоніями ускладненого перебігу (ППУП) шляхом визначення показань до ПФ за клініко-патогенетичними критеріями. Матеріал і методи. Обстежили 84 дитини з ППУП і 20 соматично практично здорових дітей. Дітям з I групи у комплексній інтенсивній терапії (ІТ) проводився дискретний ПФ, з II – не проводився, III – контрольна група. Кожна з груп розподілена на підгрупи в залежності від віку: А – 1-3 р., В – 3-6 р. Показники оцінювались при надходженні до відділення анестезіології та інтенсивної терапії, на 1-шу, 45 2-гу доби ІТ, у I групі – також перед ПФ, через 1, 3 доби після ПФ, у II групі – на 3-тю та 5-ту добу ІТ, у контрольній групі – до планової операції.
Keywords: тези доповідей