Досвід хірургічної корекції та профілактики ускладнень лапароскопічної холецистектомії - Гайдаржі, Євген Іванович; Іщук, О. А. (Запорізький державний медичний університет, 2015)
Вступ: Золотим стандартом лікування жовчнокам’яної хвороби (ЖКХ) визнана лапароскопічна холецистектомія (ЛХЕ), переважно завдяки поширеному використанню та чисельним мініінвазивним перевагам. Але, наряду з цим, поява нового мініінвазивного методу супроводжувалась і появою нових, специфічних цьому методу, хірургічних ускладнень (пошкодження позапечінкових жовчних проток, міхурової артерії та ін.), які дещо погіршують результати та дискредитують «золотий стандарт» лікування.