Якість життя хворих на гіпертонічну хворобу і цукровий діабет - Кривенко, Віталій Іванович; Гріненко, Т. Ю.; Качан, Ігор Сергійович (Запорізький державний медичний університет, 2010)
Досліджено стан якості життя у хворих на гіпертонічну хворобу II стадії та цукровий діабет 2 типу, які проходили лікування в умовах університетської клініки Запорізького державного медичного університету. Виявлено, що у обстежених пацієнтів зниження якості життя відбувається за рахунок психічних компонентів, а саме: обмеження соціального функціонування, зниження енергійності, впливу негативного емоційного фону на суспільну діяльність. Показано доцільність вивчення якості життя таких хворих на різних етапах спостереження. The state of quality of life in patients with essential hypertension of the II stage and 2 type diabetes mellitus, which were treated in the University clinic of Zaporozhye State MedicalUniversity was investigated. It is revealed that decline of quality of life in examined patients takes a place due to psychical components, namely because of a limit of the social activity, decline of vigorousness, influence of negative emotional background on public activity. The study of quality of life of such patients on the different stages of supervision is recommended.
Keywords: якість життя; гіпертонічна хвороба; цукровий діабет; quality of life; essential hypertension; diabetes mellitus