Визначення стабільності гелю Альгозан у процесі зберігання - Пуляєв, Д. С.; Пуляев, Д. С.; Pulyaev, D. S. (ЗДМУ, 2014)
Стабільність є важливим показником якості лікарського препарату, оскільки забезпечує збереження його терапевтичних властивостей протягом кількох років у процесі використання й зберігання, і тому повинна бути об’єктом особливої уваги на етапах розробки його складу і технології. Мета роботи полягала у визначенні стабільності гелю Альгозан, що призначений для лікування захворювань опорнорухового апарату та флебітів. У результаті органолептичних (зовнішній вигляд, колір, запах) і фізико-хімічних (колоїдна і термостабільність, рН) досліджень встановили, що препарат не є чутливим до дії зовнішніх факторів у процесі зберігання. Для контролю під час виготовлення та зберігання гелю запропоновано показник розміру часток. Дані мікробіологічних досліджень свідчать, що в лікарській формі протягом терміну спостережень не виявили бактерії родини Enterobacteriaceae, Staphylococcus aureus, Pseudomonas aeruginosa. Реограма плину розробленої лікарської форми свідчить про наявність тиксотропних властивостей і характеризує її здатність до відновлювання структури після руйнування, задовільне намазування, здатність до екструзії з туб, добре фасування в туби після зберігання протягом 2 років. Stability is an important qualitative index of any medicine as it secures the keeping of medicine therapeutic features during several years in the process of usage and storage. As a result special attention should be paid to this index on the stage of working out and technology. The main aim of the work is the deﬁ nition of gel «Algozan» stability which is used for the treatment of locomotor apparatus diseases and phlebitis. Based on organoleptic (form, colour, smell) and physical-chemical (colloidal and thermostability; pH) researches it has been established that the drug is not susceptible to external factors affect in the process of storage. The index «Particle Size» has been proposed for homogeneity control in the process of gel manufacturing and storage. Received data of microbiological research indicate that bacteria of Enterobacteriaceae, Staphylococcus aureus, Pseudomonas aeruginosa families have not been found in the medical form within the period of observation. Reograme of this worked out medical form indicates the thixotropic properties and characterizes its ability for structure restoration after the destruction, satisfactory anointing, ability for extrusion from the tube, good tube packaging after 2 years storage. Стабильность является важным показателем качества лекарственного препарата, поскольку обеспечивает сохранение его терапевтических свойств в течение нескольких лет в процессе использования и хранения, и поэтому должна быть объектом особого внимания на этапах разработки его состава и технологии. елью работы стало определение стабильности геля Альгозан, предназначенного для лечения заболеваний опорно-двигательного аппарата и флебитов. В результате органолептических (внешний вид, цвет, запах) и физико-химических (коллоидная и термостабильность, рН) исследований определили, что препарат не является чувствительным к воздействию внешних факторов в процессе хранения. Для контроля однородности при изготовлении и хранении геля предложено показатель размера частиц. Данные микробиологических исследований свидетельствуют, что в лекарственной форме в течение срока наблюдений не обнаружили бактерии семейства Enterobacteriaceae, Staphylococcus aureus, Pseudomonas aeruginosa. Реограмма течения разработанной лекарственной формы свидетельствует о наличии тиксотропных свойств и характеризует ее способность к восстановлению структуры после разрушения, удовлетворительное намазывание, способность к экструзии из туб, хорошая фасовка в тубы после хранения в течение 2 лет.
Определение стабильности геля Альгозан в процессе хранения
The deﬁ nition of gel «Аlgozan» stability during storage
Keywords: стабільність; показники якості; гель; диклофенак діетиламін; сухий екстракт з насіння гіркокаштана; стабильность; показатели качества; диклофенак диэтиламина; сухой экстракт плодов каштана конского; stability; qualitative indexes; gel; Diclofenac Diethylamine; dry extract of horse chestnut seeds