Протективна вентиляція як стратегія, що попереджає розвиток післяопераційних легеневих ускладнень - Воротинцев, Сергій Іванович; Кузьменко, Т. С. (Запорізький державний медичний університет, 2015)
Післяопераційні легеневі ускладнення (PPCs) додають свій внесок в захворюваність та летальність хірургічних хворих (Lawrence V.A. et al. 2006). Оцінка за шкалою ARISCAT ≥ 26 балів завжди прогнозує середній або високий ризик розвитку PPCs. Механічна вентиляція (MV) є стратегією порятунку життя хворих з дихальною недостатністю і зазвичай використовується під час загальної анестезії. Проте MV може ініціювати пошкодження легень (так зване вентилятор-асоційоване пошкодження легень, VALI).