Морфологічні зміни коміркових макрофагоцитів морських свинок в ранньому та пізньому періодах експериментального овальбумін-індукованого алергічного запалення - Попко, Світлана Сергіївна; Євтушенко, Валентина Михайлівна; Popko, S. S.; Yevtushenko, V. M. (My University, 2022)
Коміркові макрофагоцити відіграють важливу роль у формуванні неспецифічної та специфічної резистентності легень у відповідь на дію різних екзогенних та ендогенних чинників, в тому числі алергенів. Функції клітин завжди взаємопов’язані з їх структурою, тому детальне вивчення ультраструктури коміркових макрофагоцитів може значно покращити наше розуміння закономірності їх функціональних змін. Вищезазначене вказує на актуальність встановлення ультрамікроскопічних особливостей коміркових макрофагоцитів протягом раннього та пізнього періоду алергічного запального процесу. Метою нашої роботи було вивчення мофологічних змін коміркових макрофагоцитів морських свинок в ранньому та пізньому періодах експериментального овальбумін-індукованого алергічного запалення. Для досягнення мети нами було використано 48 самців морських свинок: інтактна, контрольна та чотири експериментальні групи. Для експериментальних груп моделювали овальбумін-індуковане алергічне запалення дихальних шляхів. Вивчення ультраструктурних особливостей проводили на 23, 30, 36 та 44 доби дослідження за допомогою методу електронної мікроскопії. Результати морфометричного дослідження оброблені з використанням стандартного пакета програм Microsoft Office 2010 (Microsoft Excel) та «STATISTICA® for Windows 6.0» (StatSoft Inc., США, ліцензія 46 № AXXR712D833214FAN5). Встановлено підвищення функціональної активності коміркових макрофагоцитів морської свинки на тлі статистично значимого збільшення їх кількості (p*/**<0.001), порівняно з контролем, в ранньому періоді експериментального овальбумін-індукованого алергічного запалення. В пізньому періоді розвитку овальбумін-індукованого алергічного запального процесу на тлі відновлення кількості коміркових макрофагоцитів до нормальних параметрів їх ультрамікроскопічні зміни свідчили про розвиток функціонального перенавантаження та недостатності. Ступінь вираженості зазначених змін носить стадійний характер і є результатом впливу нейроендокринних та імунологічних механізмів розвитку алергічного запалення. To date, the morphological changes in alveolar macrophages of the lungs in conditions of allergic inflammation in the chronobiological aspect have not been sufficiently studied, despite the fact that they play an active role in the histophysiology of allergic inflammation. The aim of this work is to study morphological changes in alveolar macrophages of guinea pigs in the early and late stages of experimental ovalbumin-induced allergic inflammation. Material and methods. Using histological, morphometric, electron microscopic and statistical methods, the lungs of 48 male guinea pigs were studied in conditions of experimental ovalbumin-induced allergic inflammation. The ultrastructural changes in alveolar macrophages in the dynamics of the experimental allergic inflammatory process and their mean number per unit area of 10000 μm2 were determined. Results. The fact of an elevation in the functional activity of alveolar macrophages against the background of a statistically significant increase in their mean number in the early stages of the development of the allergic inflammatory process was revealed. We observed ultramicroscopic changes in alveolar macrophages, indicating the development of their functional overload in the late stages of the development of allergic inflammation. Conclusions. We demonstrated an elevation the mean number (3 times compared with the control p*/**<0.001) and functional activity of alveolar macrophages in ovalbumin-sensitized and challenged guinea pigs, confirmed at the ultramicroscopic level, in the early stages of the allergic inflammatory process. We revealed the renewal of the number of alveolar macrophages to normal parameters and the development of their functional “exhaustion” in the late stages of the allergic inflammatory process.
Morphological changes in alveolar macrophages of guinea pigs in the early and late stages of experimental ovalbumin-induced allergic inflammation
Popko S. S. - 0000-0002-5533-4556; Yevtushenko V. M. - 0000-0002-6858-6488.
Keywords: комірковий макрофагоцит; експериментальне алергічне запалення; овальбумін; морська свинка; alveolar macrophage; experimental allergic inflammation; ovalbumin; guinea pig