Аналіз клінічних факторів ризику у пацієнтів з кальцинозом клапанів серця неревматичного генезу - Борота, Діана Сергіївна; Качан, Ігор Сергійович (Запорізький державний медичний університет, 2016)
Мета роботи: проаналізувати клінічні фактори ризику у хворих із кальцинозом клапанів серця неревматичного генезу. Матеріали та методи: було проведено ретроспективний аналіз 3000 протоколів ехокардіоскопії, виконаної у ННМЦ «Університетська клініка» на ультразвуковому апараті «MyLab 50 CV XVision» («Esaote», Італія). Із них було відібрано протоколи хворих із УЗ-ознаками кальцинозу клапанів серця (наявність ділянок підвищеної ехогенності з чіткими контурами у вигляді солітарних чи множинних утворень) від незначного до вираженого ступеня.