Гемодинамічний фон у пацієнтів із регматогенним відшаруванням сітківки - Завгородня, Наталія Григорівна; Дєдов, А. В.; Івахненко, Олена Михайлівна; Завгородняя, Н. Г.; Дедов, А. В.; Ивахненко, Е. М.; Zavgorodnya, N. H.; Dedov, A. V.; Ivakhnenko, Ye. M (ЗДМУ, 2014)
При відшаруванні сітківки атрофічні процеси призводять до незворотного зниження функцій уже через 4–6 діб; це відбувається на тлі низького очного кровотоку. З метою оцінювання ступеня порушення регіонарної гемодинаміки у хворих на відшарування сітківки обстежили 52 особи із регматогенним відшаруваннями сітківки, а також 24 пацієнтів із міопією та решітчастою формою периферичної вітреохоріоретинальної дистрофії. Порівнювали дані допплерографії та реографії, за якими виявили суттєве зниження показників кровотоку в пацієнтів із відшаруванням сітківки, відсутність різниці між ураженим і парним оком у цих пацієнтів, тісну зворотну залежність рівня очного кровотоку від ступеня міопії у пацієнтів контрольної групи. Це свідчить про доцільність заходів із покращення регіонарного кровотоку в пацієнтів, яких оперували з приводу відшарування сітківки. При отслойке сетчатки атрофические процессы приводят к необратимому снижению функций уже через 4–6 суток; это происходит на фоне низкого глазного кровотока. С целью оценки степени нарушения регионарной гемодинамики у пациентов с отслойкой сетчатки обследовали 52 лица с регматогенной отслойкой сетчатки и 24 больных миопией с решетчатой формой периферической витрео-хориоретинальной дистрофии. Сравнивали данные допплерографии и реографии, установлено значительное снижение показателей кровотока у пациентов с отслойкой сетчатки, отсутствие различий между пораженным и парным глазом у этих пациентов, отмечена тесная зависимость уровня глазного кровотока от степени миопии у пациентов контрольной группы. Это свидетельствует о целесообразности мер по улучшению регионарного кровотока у пациентов, оперированных по поводу отслойки сетчатки. Aim. In case of retinal detachment atrophic processes lead to irreversible loss of functions within 4–6 days, it happens on underlying low ocular blood fl ow. In order to evaluate the degree of violation of regional hemodynamics in patients with retinal detachment two groups of patients were examined: the main group (52 patients with rhegmatogenous retinal detachment) and the control group (24 myopic patients with lattice form of peripheral chorioretinal dystrophy). Methods and results. Doppler and reography results had been compared, signifi cant decrease of blood fl ow in patients with retinal detachment was found. No differences between affected and fellow eye in these patients, close negative correlation between the level of ocular blood fl ow and the degree of myopia in the control group. Conclusion. This demonstrates the feasibility of actions to improve regional blood fl ow in patients operated on for retinal detachment.
Гемодинамический фон у пациентов с регматогенной отслойкой сетчатки
Ocular hemodynamics in patients with rhegmatogenous retinal detachment
Keywords: регматогенне відшарування сітківки; регіонарна гемодинаміка; периферична вітреохоріоретинальна дистрофія; регматогенная отслойка сетчатки; регионарная гемодинамика; периферическая витреохориоретинальная дистрофия; Retinal Perforations; Retinal Detachment; Hemodynamics; Chorioretinitis; Retinal Dystrophies; Proliferative Vitreoretinopathy