Сбалансированность хирургического и терапевтического методов лечения хронического панкреатита – основополагающий фактор функционального результата и качества жизни пациентов - Клименко, В. Н.; Клименко, А. В.; Стешенко, А. А.; Клименко, Володимир Микитович; Стешенко, Андрій Олександрович; Klymenko, V. N.; Klymenko, A. V.; Steshenko, A. A.; Клименко, Андрій Володимирович (Запорізький державний медичний університет, 2015)
Прогрессирующее течение хронического панкреатита (ХП) с протоковой гипертензией вызывает тяжёлый болевой синдром, экзо-, эндокринную недостаточность, снижает качество жизни и требует хирургического лечения. С целью выбора должного хирургического вмешательства разработаны функционально-анатомические критерии методов лечения у 73 больных ХП с протоковой гипертензией, которым выполнена органосохраняющая операция, изучены отдалённые результаты. Установлено, что лучшие результаты и качество жизни получены в группе больных (n=39), которым выполнялась органосохраняющая операция на этапе экзокринной недостаточности ПЖ средней степени тяжести. Это свидетельствует об эффективности органосохраняющего направления, требующего своевременного выполнения оперативного вмешательства до развития необратимого истощения функционального резерва поджелудочной железы. Прогресуючий перебіг хронічного панкреатиту (ХП) з прострумовою гіпертензією викликає важкий больовий синдром, екзо-, ендокринну недостатність, знижує якість життя та вимагає хірургічного лікування. З метою вибору належного хірургічного втручання розроблені функціонально-анатомічні критерії методів лікування у 73 хворих на ХП з прострумовою гіпертензією, яким виконана органозберігаюча операція, вивчені віддалені результати. Встановили, що найкращі результати та якість життя одержані у групі хворих (п=39), яким виконали органозберігаючу операцію на етапі екзокринної недостатності ПЗ середнього ступеня тяжкості. Це свідчить про ефективність органозберігаючого напряму, що вимагає своєчасного виконання оперативного втручання до розвитку незворотного зниження функціонального резерву підшлункової залози. Relevance. The progressive course of CP with ductal hypertension causes severe pain, exo-, endocrine failure, reduces the quality of life and requires surgical treatment. Aim. In order to select the right surgery functional and anatomical criteria of treatment in 73 patients who underwent the organ preserving operation long-term results were studied. Methods and results. It was found that the best results were obtained in patients (n=39) who were performed the operation in step of mild exocrine pancreatic insuffi ciency. Conclusion. This shows the effectiveness of organ-preserving direction that requires timely performing surgery to reduce irreversible functional reserve of the pancreas.
Збалансованість хірургічного та терапевтичного методів лікування хронічного панкреатиту – основоположний фактор функціонального результату та якості життя пацієнтів
Balance between surgical and therapeutic treatment of chronic pancreatitis is a fundamental factor of functional outcomeand quality of life of patients
Keywords: хронический панкреатит; хирургическое лечение; отдалённые результаты; качество жизни; хронічний панкреатит; хірургічне лікування; віддалені результати; якість життя; Chronic Pancreatitis; Surgical Procedures Digestive System; Follow-up Studies; Quality Of Life