Основні чинники розвитку та клінічні прояви цитопеній у дітей - Ярцева, Марія Олександрівна; Задорожна, А. С.; Григор'єва, В. І. (Запорізький державний медичний університет, 2018)
Щоденна робота сімейного лікаря та педіатра включає в себе консультування та лікування дітей із лабораторними ознаками цитопеній, як однопаросткових, так і панцитопеній незначного ступеня, після перенесених «застудних» чи соматичних захворювань. Збільшення питомої ваги гематологічних захворювань серед дітей протягом останніх десятиріч потребує значної уваги від фахівців першої ланки надання медичної допомоги та пошуку чинників розвитку вищезазначених станів. В структурі основних причин, що призводять до виникнення злоякісних та доброякісних гематологічних захворювань значне місце посідають інфекційні агенти.Особливу роль більшість дослідників надають вірусам, а саме – сімейству герпес-вірусів. Іншими провокуючими факторами вважаються надлишкова інсоляція, щеплення, медикаментозне лікування, фізичне навантаження, стреси також. Виявлення вірусів в організмі дитини, найчастіше, можливе після появи скарг чи маніфестації вірусної інфекції з нетиповим перебігом, що призводить до госпіталізації у спеціалізовані стаціонари. Окрему групу складають пацієнти, які надходять у гематологічний стаціонар з проявами анемії, тромбоцитопеній, лейкопеній, транзиторних цитопеній. Виходячи з цього, зацікавлення викликають причини розвитку цитопенії у вищеперерахованих пацієнтів, при виключенні вторинності ураження.
Keywords: тези доповідей