Взаємозв’язок виникнення симптоматики у дітей із сезонною алергією та рівня аероалергенів в атмосферному повітрі м. Запоріжжя - Кузнєцова, Олена Дмитрівна; Недельська, Світлана Миколаївна; Приходько, О. Б.; Кізілова, І. А.; Шевченко, О. О.; Кузнецова, Е. Д.; Недельская, С. Н.; Приходько, А. Б.; Кизилова, И. А.; Шевченко, Е. А.; Kuznetsova, O. D.; Nedelskaya, S. M.; et al. (Запорізький державний медичний університет, 2013)
Виконали дослідження з удосконалення діагностики сезонної алергії з пилково-грибковою гіперчутливістю, додатково використовуючи результати аеробіологічного моніторингу. Спільно з фахівцями кафедри медичної біології запатентували пристрій для вловлювання спор і пилку, котрий працює як пилосос: засмоктує повітря зі швидкістю 10 л/хв, що крізь вузьку щілину розміром 14×2 мм потрапляє на липучу стрічку, оброблену воском і вазеліном. Встановлена залежність між сезонною симптоматикою та рівнем аероалергенів в атмосферному повітрі відкриває нові можливості діагностики, профілактики й лікування сезонної алергії. Визначили, що збереження сезонної симптоматики у листопаді може бути зумовлене сенситизацією до алергенів плісеневих грибів і потребує шкірного алерготестування з ними. На популяційному рівні аеробіологічний моніторинг допомагає уточнити особливості сезонної симптоматики у дітей і доповнює традиційні методи алергодіагностики. Видовий склад мікоспор в атмосферному повітрі свідчить про потребу розширення діагностичної панелі грибкових алергенів і подальшого вивчення проблеми грибкової алергії. Провели исследование по усовершенствованию диагностики сезонной аллергии с пыльцевой и грибковой гиперчувствительностью, дополнительно используя результаты аэробиологического мониторинга. Совместно со специалистами кафедры медицинской биологии запатентовано устройство для улавливания спор и пыльцы, которое работает как пылесос: засасывает воздух со скоростью 10 л/мин, которое сквозь узкую щель размером 14×2 мм попадает на клейкую ленту, обработанную воском и вазелином. Установленная зависимость между сезонной симптоматикой и уровнем аэроаллергенов в атмосферном воздухе открывает новые возможности диагностики, профилактики и лечения сезонной аллергии. Установлено, что сохранение сезонной симптоматики в ноябре может быть обусловлено сенситизацией к аллергенам плесневых грибов и требует проведения кожного аллерготестирования с ними. На популяционном уровне аэробиологический мониторинг помогает уточнить особенности сезонной симптоматики у детей и дополняет традиционные методы аллергодиагностики. Видовой состав микоспор в атмосферном воздухе свидетельствует о необходимости расширения диагностической панели грибковых аллергенов и дальнейшего изучения проблемы грибковой аллергии. Research on improving diagnostics of seasonal allergies from pollen, fungal hypersensitivity with additional application of results aerobiological monitoring results. In collaboration with specialists from the Department of Medical Biology, device that works like a vacuum cleaner sucks in air at 10 l / min, which is through a narrow slit size of 14 × 2 mm falls on the sticky tape treated with wax and vaseline for capture spores and pollen was patented. The dependence between seasonal symptoms and the level aeroallergens in the air discover new possibilities of diagnosis, prevention and treatment of seasonal allergies. Found that persistent of seasonal symptomathy in November may be caused by the sensitization to the mycelial fungus allergens and needs a skin test diagnostic. At the population level aerobiological monitoring helps to clarify the characteristics of seasonal symptoms in children and complement traditional methods of diagnostics. Species composition of micospors in the air suggests the need for expansion of diagnostic panel of fungal allergens and further study the problem of fungal allergy.
Взаимосвязь возникновения симптоматики у детей с сезонной аллергией и уровнем аэроаллергенов в атмосферном воздухе г. Запорожья
Interrelation of symptoms onset in children with seasonal allergy and aeroallergens level in atmospheric air of Zaporozhye
Keywords: сезонна алергія; аероалергени; сенситизація; діти; сезонная аллергия; аэроаллергены; сенситизация; дети; seasonal allergy; aeroallergens; sensitization; children