Дослідження інформаційно-безпекового середовища фармацевтичних організацій в умовах трансформації фармацевтичної практики - Ткаченко, Наталя Олександрівна; Мисюра, С. С.; Tkachenko, N. O.; Mysiura, S. S. (Запорізький державний медико-фармацевтичний університет, 2025)
Мета роботи – дослідити класифікації суб’єктів ІБФС за належністю до внутрішнього або зовнішнього середовища та виявити вплив соціально-економічних характеристик на сприйняття фармацевтичною спільнотою цих суб’єктів. Матеріали і методи. Емпіричну базу становили результати анкетного опитування 228 фахівців фармацевтичного сектора (науково-педагогічних працівників, працівників аптечних закладів і фармацевтичних компаній). Опитування здійснено за анкетою, що сформована за результатами наративного огляду наукової літератури. Статистичний аналіз передбачав обрахунок коефіцієнта альфа Кріппендорфа для оцінювання узгодженості думок, бутстрап-аналіз для перевірки стабільності результатів, а також χ2-критерій для виявлення залежності класифікаційних суджень від професійних характеристик респондентів. Результати. Встановлено низький загальний рівень узгодженості класифікації суб’єктів ІБФС, що свідчить про відсутність єдиної професійної позиції. Найвищу узгодженість мали науково-педагогічні працівники (α = 0,55), результати яких використано як базис для остаточної класифікації. Аналіз χ2-критерію показав, що класифікація істотно залежить від посади та досвіду роботи респондентів. Остаточну модель ІБФС побудовано за даними багаторівневого оцінювання: загальних відсоткових оцінок, стабільності думок у підгрупах і результатів науково-педагогічних працівників. The aim of the work was to investigate the classification of ISEP entities based on their affiliation with internal or external environments and to identify the influence of socio-economic characteristics on the perception of these entities by the pharmaceutical community. Materials and methods. The empirical basis of the study consisted of a survey of 228 pharmaceutical sector specialists, including academic staff, employees of pharmacy establishments, and pharmaceutical companies. The survey was based on a questionnaire developed through a narrative literature review. Statistical analysis included the calculation of Krippendorff’s alpha coefficient to assess the consistency of opinions, bootstrap analysis to test the stability of the results, and the χ2-test to reveal the dependence of classification judgments on the respondents’ professional characteristics. Results. A generally low level of agreement in the classification of ISEP entities was found, indicating a lack of a unified professional position. The highest level of agreement was demonstrated by academic staff (α = 0.55), whose results served as the basis for the final classification. The χ2-test analysis revealed that the classification significantly depended on respondents’ positions and work experience. The final ISEP model was constructed based on a multilevel assessment approach, considering general percentage evaluations, the stability of opinions within subgroups, and the results provided by academic staff.
Research of the information security environment of pharmaceutical organizations in the context of the transformation of pharmaceutical practice
Keywords: інформаційна безпека; інформаційні системи у фармації; експертний консенсус; цифрове здоров’я; цифрове фармацевтичне середовище; організаційне середовище; information protection; pharmacy information systems; pharmaceutical information; expert consensus; digital health; digital pharmaceutical environment; organizational environment