Вплив тривожності жінок під час вагітності на стан новонароджених та перебіг їх раннього неонатального періоду - Сюсюка, Володимир Григорович; Котлова, Юлія Валентинівна; Syusyuka, V. G.; Kotlova, Yu. V. (ТДМУ, 2014)
На підставі проведеного дослідження 90 вагітних та їх новонароджених встановлено, що ускладнений перебіг пологів в 3,5 рази частіше мав місце у жінок основної групи (52,1 %), рівень ситуативної тривожності яких був середнім та високим, у порівнянні з жінками з низьким її рівнем - контрольна група (14,3 %). Перинатальні наслідки розродження у жінок основної групи характеризуються високим рівнем дистресу плода у пологах (15,2 %), асфіксією новонароджених (10,7 %) і, як наслідок, неонатальною енцефалопатією (8,7 %)та відсутністю вищезазначених ускладнень в групи контролю. На основании проведенного исследования 90 беременных и их новорожденных установлено, что осложненное течение родов в 3,5 раза чаще имело место у женщин основной группы (52,1 %), уровень ситуативной тревожности которых был средним и высоким, по сравнению с женщинами с низким ее уровнем - контрольная группа (14,3 %). Перинатальные исходы родоразрешения у женщин основной группы характеризуются высоким уровнем дистресса плода в родах(15,2 %), асфиксией новорожденных(10,7 %) и, как следствие, неонатальной энцефалопатией (8,7 %). При этом вышеупомянутые осложнения отсутствовали в контрольной группе. On the basis of conducted investigation of 90 pregnant women and their newborns there was found that women of the main group (52.1 %) had complicated course of deliveries 3.5 times frequently and their level of state anxiety was middle and high comparing with women having low level - the control group (14.3 %). Perinatal consequences of delivery of women from the main group were characterized by high level of fetus distress during labour (15.2 %), asphyxia of newborns (10.7 %) and as a result - neonatal encephalopathy (8.7 %) and absence of the above-mentioned complications in the control group.
Влияние тревожности женщин во время беременности на состояние новорожденных и течение их раннего неонатального периода
Influence of anxiety during pregnancy on state of newborns and course of their early neonatal period
Keywords: вагітність; ситуативна тривожність; стан новонароджених; беременность; ситуативная тревожность; состояние новорожденных; pregnancy; state anxiety; state of newborns