Вивчення впливу основ-носіїв на інтенсивність вивільнення вінпоцентину з назальних м’яких лікарських форм - Нагорна, Наталія Олександрівна; Гладишев, Віталій Валентинович; Бурлака, Богдан Сергійович; Кечин, Ігор Леонідович; Нагорная, Н. А.; Гладышев, В. В.; Бурлака, Б. С.; Кечин, И. Л.; Nagornaya, N. А.; Gladishev, V. V.; Burlaka, B. S.; Kеchin, I. L. (Національний фармацевтичний університет, 2014)
Порушення мозкового кровообігу – патології, що мають величезне медико-соціальне значення, загальновідомими наслідками яких є зниження якості й тривалості життя в результаті розвитку ішемічного й геморагічного інсультів і їхніх ускладнень, дисциркуляторної енцефалопатії й т. п. У зв’язку із цим дослідження, спрямовані на розробку нових високоефективних лікарських засобів (ЛЗ) нейропротективного напряму є пріоритетними, про що свідчать відповідні національні програми охорони здоров’я багатьох країн світу, в тому числі й України [6]. Також велике поширення мають хронічні форми цереброваскулярної патології, які реєструються в Україні як дисциркуляторна енцефалопатія. Це захворювання є результатом хронічної повільно прогресуючої недостатності мозкового кровообігу, що призводить до розвитку множинних дрібноочагових некрозів мозкової тканини й спричинює наростання порушень функцій головного мозку [2]. У цей час фармакотерапія є основною складовою успішного лікування цереброваскулярної патології. При цьому арсенал ефективних ЛЗ доказової медицини в цій області досить обмежений. Одним із препаратів, що здійснюють виборчу корекцію мозкової перфузії є вінпоцетин (кавінтон) [9]. На сучасному фармакотерапевтичному ринку України вінпоцетин представлено у формі таблеток по 5 мг і 10 мг імпортного (Кавінтон, Угорщина, Gedeon Richter; Вінпоцетин, 5 мг, Румунія, Biofarma; Іспанія, Covex; Індія, Sherya Life Sciences; РФ, Щелковський вітамінний завод) і вітчизняного походження (Вінпоцетин, Борщаговський ХФЗ, Лубнифарм, Дослідний завод ДНЦЛЗ, Дарниця, Лекхім, Фармак), а також 0,5%-го ин’єкційного розчину (Кавінтон – Угорщина, Gedeon Richter) [5]. Під час перорального введення низка фармакологічних препаратів інактивується ферментами кишкового тракту, навіть у разі використання липосом, які захищають субстанцію від руйнування ферментами. Також зберігається проблема хімічної модифікації лікарської речовини при проходженні через печінку (феномен «першого проходження через печінку»). Ін’єкційне ж введення вінпоцетину малокомплаєнтно в амбулаторних умовах і не дуже зручно й доцільно в педіатричній практиці [3]. В настоящее время фармакотерапия является основной составляющей успешного лечения цереброваскулярной патологии. При этом арсенал эффективных лекарственных средств доказательной медицины в данной области достаточно ограничен. Одним из препаратов, осуществляющих избирательную коррекцию мозговой перфузии является винпоцетин. Недостатки его перорального и иньекционного введения возможно нивелировать путем использования трансмукозного введения винпоцетина, в частности интраназального с использованием соответствующих мягких лекарственных форм. Целью этой работы является изучения влияния основ-носителей назальных мягких лекарственных форм винпоцетина на его высвобождение. В качестве носителей для разрабатываемой мягкой интраназальной формы винпоцетина изучены гидрофильные, гидрофобные и эмульсионные мазевые основы, широко применяемые в производстве мазей, описанные в литературе и не вызывающие аллергических и сенсибилизирующих проявлений после нанесения. Дальнейшие исследования по научному обоснованию вида основы-носителя для интраназальной мягкой лекарственной формы винпоцетина проводили по плану однофакторного дисперсионного анализа с повторными наблюдениями. Для всех отобранных композиций устанавливали высвобождение винпоцетина методом равновесного диализа по Крувчиньскому через целлофановую мембрану как первый этап определения биологической доступности. Установлено, что вид основы-носителя значительно влияет на высвобождение винпоцетина. Дисперсионный анализ результатов исследований показал, что оптимальное высвобождение винпоцетина из интраназальных мазей обеспечивают эмульсионные основы типа масло/вода. At present pharmacotherapy is the main component in successful treatment of cerebrovascular pathology. Besides an arsenal of effective medications of conclusive medicine in this area is limited. The one of medications for selective correction of cerebral perfusion is vinpocetine. Defects of its peroral and injection use can be improved by transmucosal vinpocetine administration such as intranasal with suitable semisolid dosage forms. The aim of this work is study of base influence on vinpocetine releasing from nasal semisolid dosage forms. As the carrier for developing vinpocetine nasal semisolid dosage form hydrophilic, hydrophobic and emulsion bases which are used in manufacturing, widely described in literature and don’t provoke any allergic or sensitizing reactions were studied. Further investigation for scientific substantiation choice of base for vinpocetine nasal semisolid dosage form was carried out by the one-factor-at-a-time dispersion design with repeated observations. For all selected compositions the vinpocetine releasing was ascertained with equilibrium dialysis method by Kruvchinsky through cellophane membrane as the first stage of bioavailability evaluation. It was determined that the base makes significant influence on vinpocetine releasing. Dispersion analysis of results presented that emulsion base oil/water provides with the optimal vinpocetine releasing.
Изучение влияния основ-носителей на интенсивность высвобождения винпоцетина из назальных мягких лекарственных форм
Study of base influence on intensity of vinpocetine releasing from nasal soft dosage forms
Keywords: вінпоцетин; основа-носій; вивільнення; винпоцетин; основа-носитель; высвобождаемость; vinpocetine; base; releasing