Лікувально-діагностична тактика при пошкодженнях суглобового хряща у хворих із деформуючим артрозом колінного суглоба - Чорний, Вадим Миколайович; Москальков, Олександр Петрович; Малишев, В. В.; Юрків, В. Ю.; Чёрный, В. Н.; Москальков, А. П.; Малышев, В. В.; Юркив, В. Ю.; Chorny, V. M.; Moskalkov, O. P.; Malyshev, V. V.; Yurkiv, V. Yu. (Донецький національний медичний університет ім. М. Горького, 2014)
Резюме. Деформуючий остеоартроз належить до дегенеративних захворювань опорно-рухового апарату. В основі захворювання лежить первинне руйнування гіалінового хряща суглобових поверхонь, що призводить до погіршення функції суглобів. Пусковими факторами виникнення та розвитку дистрофічного процесу можуть бути різні агенти: травма, інфекція, професійні особливості тощо. Прогресування дегенеративного процесу веде до стійкої втрати функції суглоба. У соціальному плані це призводить до втрати працездатності та інвалідності. Резюме. Деформирующий остеоартроз относится к дегенеративным заболеваниям опорно-двигательного аппарата. В основе заболевания лежит первичное разрушение гиалинового хряща суставных поверхностей, что приводит к ухудшению функции суставов. Пусковыми факторами возникновения и развития дистрофического процесса могут быть разные агенты: травма, инфекция, профессиональные особенности и др. Прогрессирование дегенеративного процесса ведет к стойкой потере функции сустава. В социальном плане это приводит к потере трудоспособности и инвалидности. Summary. Arthrosis deformans belongs to degenerative diseases of the musculoskeletal system. The disease is related to primary destruction of articular hyaline cartilage surfaces, which leads to deterioration of joint function. Triggering factors of occurrence and development of degenerative process may he different agents: trauma, infection, professional features, etc. Progression of the degenerative process leads to permanent loss of joint function. In social terms, this leads to incapacitation and disability.
Лечебно-диагностическая тактика при повреждениях суставного хряща у больных с деформирующим артрозом коленного сустава
The rapeutic and diagnostic approach in articular cartilage damage in patients with arthrosis deformans of the knee joint
Keywords: артроскопія; остеоартроз; хондропластика; артроскопия; arthroscopy; osteoarthritis; chondroplasty