Вплив кверцетину на рівень цитокінів і стан клітинного й гуморального імунітету у хворих на негоспітальну пневмонію - Мироненко, І. І.; Івасівка, Р. С. (Запорізький державний медичний університет, 2011)
У 103 хворих на негоспітальну пневмонію вивчено вплив кверцетину на стан клітинного та гуморального імунітету, рівень прозапальних цитокінів у сироватці крові. Проведені дослідження показали, що негоспітальні пневмонії перебігають на фоні підвищення прозапальних цитокінів, вторинного імунодефіциту, що проявляється зниженням загальних циркулюючих Т-лімфоцитів та їх субпопуляцій: NK-клітин, Т-хелперів, Т-супресорів, збільшенням вмісту IgА й IgG та зниженням IgM. Застосування кверцетину в комплексній терапії хворих на негоспітальну пневмонію супроводжується більш вираженим зниженням прозапальних цитокінів IL-6, TNF-α, зниженням як загальної Т-лімфоцитопенії, так і їх субпопуляцій на фоні зростання вмісту імуноглобулінів класу IgМ, зменшення імуноглобулінів класів IgА і IgG. У 103 больных негоспитальными пневмониями изучено влияние кверцетина на состояние клеточного и гуморального иммунитета, уровень провоспалительных цитокинов в сыворотке крови. Проведенные исследования показали, что негоспитальные пневмонии протекают на фоне повышения провоспалительных цитокинов, вторичного иммунодефицита, который проявляется снижением общих циркулирующих Т-лимфоцитов и их субпопуляций: NK-клеток, Т-хелперов, Т-супресоров, увеличением содержания IgА и IgG и снижением IgM. Применение кверцетина в комплексной терапии больных негоспитальными пневмониями сопровождается более выраженным снижением провоспалительных цитокинов IL-6, TNF-α, снижением как общей Т-лимфоцитопении, так и их субпопуляций на фоне возрастания содержания иммуноглобулинов класса IgМ, уменьшения иммуноглобулинов классов IgА и IgG. In 103 patients with community-acquired pneumonia the effect of antioxidant quercetin on the state of cellular and humoral immunity, levels of proinfl ammatory cytokines in serum were studied. Studies have shown that community-acquired pneumonia occurs against a background of increasing pro-inflammatory cytokines, secondary immunodeficiency, which manifests itselfby the general decrease of circulating T-lymphocytes and their subpopulations: NK-cells, T-helpers, T-suppressors, and increase of content of IgA and IgG and decrease of IgM. Quercetin application in the treatment of patients with community-acquired pneumonia is accompanied by more pronounced decrease in proinfl ammatory cytokines IL-6, TNF-α, decrease in both total T-lymphocytopenia, and their subpopulations against the background of increase of the content of immunoglobulins IgM and decrease of immunoglobulins IgA and IgG.
Keywords: негоспітальна пневмонія; клітинний і гуморальний імунітет; цитокіни; кверцетин; негоспитальная пневмония; клеточный и гуморальный иммунитет; цитокины; кверцетин; community-acquired pneumonia; cellular and humoral immunity; cytokine; quercetin