Залежність показників локальної жорсткості загальних сонних артерій у хворих на гіпертонічну хворобу в поєднанні з цукровим діабетом 2 типу від наявності атеросклеротичної бляшки в каротидному басейні - Сиволап, Віталій Вікторович; Богун, А. О.; Syvolap, V. V.; Bohun, A. O. (Запорізький державний медико-фармацевтичний університет, 2024)
Мета роботи – оцінити вплив наявної атеросклеротичної бляшки (АСБ) на локальну судинну жорсткість загальних сонних артерій (ЗагСА) у пацієнтів із гіпертонічною хворобою (ГХ) ІІ стадії, що поєднана з цукровим діабетом (ЦД) 2 типу. Матеріали і методи. Обстежили 37 пацієнтів із ГХ ІІ стадії та ЦД 2 типу, середній вік – 60,4 ± 10,7 року, 66,7 % чоловіків. Хворих поділили на дві групи: з АСБ зі стенозом <50 % у каротидному басейні – 20 осіб; без АСБ – 17 осіб. Дослідження передбачало клінічний огляд, зважування з визначенням відсотка жирової тканини, аналіз лабораторних показників ліпідного та вуглеводного обміну, проведення ехокардіографії, ультразвукового дослідження ЗагСА зі встановленням показників локальної жорсткості, товщини комплексу інтима-медіа. Виконано статистичний аналіз, вірогідність відмінностей – на рівні р < 0,05. Результати. Відсоток загальної жирової тканини <39,51 % збільшує відношення шансів (ВШ) наявності АСБ вшестеро (р = 0,02), а перевищення коефіцієнта податливості понад 0,68 мм2/кПа – у 12,7 раза (р = 0,02), потовщення комплексу інтима-медіа правої ЗагСА понад 639 μм – в 1,012 раза (р = 0,001). Фактори значно посилюють вплив один одного в багатофакторній моделі та не залежать від віку, статі, індексу маси тіла, рівня глікованого гемоглобіну. Розширення висхідної аорти понад 3,34 см збільшує ВШ наявності АСБ в 11,6 раза (р = 0,012), вплив фактора посилюється при залученні до моделі прогнозу загального холестерину понад >6,35 ммоль/л (р = 0,036), не залежить від статі та віку. Збільшення діаметра ЗагСА понад 8,59 мм зліва (р = 0,019) та понад 8,1 мм справа (р < 0,001) збільшує ВШ наявності АСБ в 3,7 (р = 0,001) та 6,6 раза (р = 0,001) відповідно. Вплив цього фактора посилюється при додаванні підвищеного рівня загального холестерину понад >6,35 ммоль/л (р = 0,031) і також не залежить від статі та віку. Aim. To assess the impact of atherosclerotic plaque (ASP) on the local arterial stiffness of the common carotid arteries (CCA) in patients with stage II hypertension (HTN) in combination with type 2 diabetes mellitus (T2DM). Materials and methods. The study included 37 patients with stage II HTN and T2DM (mean age 60.4 ± 10.7; 66.7 % male). Patients were divided into two groups: 20 individuals with ASP and <50 % stenosis in the carotid basin, 17 without ASP. The study involved a clinical examination, body weight and percentage of adipose tissue (AT) measurements, analysis of lipid and carbohydrate metabolism laboratory parameters, echocardiography, CCA ultrasound examination with the determination of local stiffness and intima-media complex thickness (IMT). Statistical analysis was performed, significant differences were considered at p < 0.05. Results. The whole-body AT percentage <39.51 % increases the odds ratio (OR) of ASP by 6 times (p = 0.02), an exceeding compliance coefficient (CC) over 0.68 mm2/kPa – by 12.7 times (p = 0.02), right CCA-IMT of over 639 μm – by 1.012 times (p = 0.001), and the factors are mutually reinforcing in the multivariate models and independent of age, sex, body mass index, and glycated hemoglobin level. Ascending aorta dilatation of over 3.34 cm increases the OR of ASP by 11.6 times (p = 0.0107); the factor is enhanced after adjusting for elevated total cholesterol levels over >6.35 mmol/l (p = 0.036) and independent of age and sex. A greater left CCA diameter of more than 8.59 mm (p < 0.019) and right CCA diameter of more than 8.1 mm (p < 0.0001) increases the OR of ASP by 3.7 times (p = 0.001) and 6.6 times (p = 0.0013), respectively, the factor influence increases after adjusting for elevated total cholesterol levels over >6.35 mmol/l (p = 0.031) and it is also unaffected by age and sex.
Dependency between local carotid arterial stiffness and the presence of atherosclerotic plaque in the carotid basin in hypertensive patients with type 2 diabetes mellitus
Сиволап В. В. - ORCID ID: 0000-0001-9865-4325; Богун А. О. - ORCID ID: 0009-0001-6998-1551.
Keywords: цукровий діабет; гіпертонічна хвороба; жорсткість судинної стінки; атеросклеротична бляшка; diabetes mellitus; hypertension; arterial stiffness; atherosclerotic plaque