Вплив перенесеного пренатального стресу на майбутнє репродуктивного здоров’я жінок - Семененко, І. В.; Барковський, Дмитро Євгенович; Семененко, И. В.; Барковский, Д. Е.; Semenenko, I. V.; Barkovsky, D. Ye. (Чорноморський національний університет імені Петра Могили, 2021)
Доволі поширеним явищем в сучасному українському суспільстві є пренатальний стрес, що має вплив на розвиток порушень репродуктивного здоров’я жінок. Очевидною необхідністю є приділення відповідної уваги жінці в процесі діагностики акушерсько-гінекологічної патології, а також використання антистресової терапії та корекції системних стресіндукованих порушень в схемах лікування. Мета дослідження – провести огляд літературних даних, присвячених вивченню проблеми пренатального стресу та його впливу на майбутнє репродуктивне здоров’я жінок.

Пренатальный стресс является довольно распространенным явлением в современном обществе, и влияет на развитие нарушений репродуктивного здоровья женщин. Очевидна необходимость уделять соответствующее внимание женщине в процессе диагностики акушерско-гинекологической патологии, а также использования антистрессовой терапии и коррекции системных стрессиндуцированных нарушений в схемах лечения. Цель исследования - провести обзор литературных данных, посвященных изучению проблемы пренатального стресса и его влиянию на будущее репродуктивное здоровье женщин.

Prenatal stress is quite a common occurrence in a modern society and in return affects the development of violations of women’s` reproductive health. It is an obvious need to give an appropriate attention to the woman in the process of a diagnosis of an obstetric and gynecological pathology and also a use of anti-stress therapy and the correction of systemic stress-induced disorders in treatment regimes. The purpose of research was to analyze the literary tributes, dedicated to the problem of prenatal stress and this infusion on the reproductive health of women.
Влияние перенесенного пренатального стресса на будущее репродуктивного здоровья женщин
Influence of transferred prenatal stress on the future of women’s reproductive health
Keywords: пренатальний стрес; безпліддя; вагітність; плід; пренатальный стресс; бесплодие; беременность; плод; prenatal stress; infertility; pregnancy; the fetus