Накопичення вітаміну К1 у траві розповсюджених видів роду Achillea L. - Мазулін, Олександр Владиленович; Смойловська, Галина Павлівна; Малюгіна, Олена Олександрівна (НФаУ, 2024)
До роду Деревій входять 8 основних секцій: Millefolium, Filipendulinae, Ptarmica, Crithmifolia, Achillea, Bobounia, Artolepis, Santolina. Найбільш численні секції Millefolium та Filipendulinae.Медичне застосування рослин у провідних країнах світу пов‘язано з використанням трави видів секції Millefolium (Mill.) Koch: Achillea millefolium L. та морфологічно близьких до нього аборигенних видів місцевої флори. Під час вегетації рослини накопичують: ефірну олію з похідними азуленів у ії складі, поліфенольні сполуки, вітамін К1, жирні, амінокислоти та ін. Але до нашого часу не проводилось порівняльних досліджень визначення присутності та кількісного вмісту біологічно активного вітаміну К1 у складі рослинної сировини насамперед з перспективних дикорослих та культивованих видів секції Millefolium (Mill.) Koch., які виявляють виражену кровоспинну активність. Методами ТШХ та спектрофотометрії під час вегетації в траві 12 перспективних дикорослих та культивованих видів роду Achillea L. секції Millefolium (Mill.) Koch. було визначено присутність та встановлено кількісний вміст вітаміну К1. Встановлено що найбільше накопичення сполуки було притаманне під час цвітіння видів у листях.
Keywords: вітамін К1; Achillea L.