Пошук речовин з гіполіпідемічною активністю серед похідних 3-метилксантину - Цис, О. В.; Білай, Іван Михайлович (Запорізький державний медичний університет, 2019)
Вступ. Проблема гіперліпідемії займає одне з провідних місць серед факторів ризику серцево-судинних захворювань та прогресуванні їх ускладнень у населення. Незважаючи на високий гіполіпідемічний ефект, група статинів має цілу низку недоліків, пов'язаних з суттєвою побічною дією. Все це спонукає науковців до пошуку нових ефективних та малотоксичних гіполіпідемічних засобів. Метою дослідження було провести пошук речовин з гіполіпідемічною активністю серед вперше синтезованих похідних 3-метилксантину при експериментальній гіперліпідемії. Матеріал і методи. Для вивчення гіполіпідемічної активності використовувалися білі лабораторні щури-самці лінії Вістар масою 180-200 г. Для моделювання гіперліпідемії застосовували твінову модель: внутрішньоочеревинно вводили твін-80 в дозі 200 мг/100 г ваги. Досліджувані речовини вводили перорально, одночасно з твіном або попередньо, протягом 6 днів. Було сформовано 13 груп лабораторних щурів лінії Вістар (по 8 тварин в одній групі): 10 похідних 3-метилксантину – 10 груп, 11 гр. – контрольна патологія, 12 гр. – інтактна група, 13 гр. – препарат порівняння (аторвастатин у дозі 20 мг/кг). Досліджувані речовини вводились у дозі 1/10 від LD50 (що визначали попередньо методом Прозоровського). В сироватці крові визначали рівень загального холестерину, тригліцеридів, β-ліпопротеїдів та холестерину в аорті.
Keywords: тези доповідей