Тактика підготовки ендометрію пацієнток у програмі допоміжних репродуктивних технологій для підвищення ефективності лікування - Авраменко, Наталія Вікторівна; Барковський, Дмитро Євгенович; Кабаченко, Олена Володимирівна; Грідіна, Ірина Борисівна; Avramenko, N. V.; Barkovskiy, D. E.; Kabachenko, E. V.; Gridina, I. B. (Львів: ЛНМУ ім. Данила Галицького, 2018)
Мета. Розробити тактику підвищення ефективності лікування безпліддя шляхом підготовки ендометрію в програмі ДРТ. Матеріал і методи. Робота проводилась від 01.01.2015 р. до 31.12.2016 р.в Комунальній установі "Обласний медичний центр репродукції людини" Запорізької обласної ради. В дослідження було залучено 112 пацієнток з 1-2 невдалими попередніми спробами запліднення в програмах ДРТ. Діагностичний етап включав загальне обстеження: розширений спектр ультразвукових досліджень, діагностичну гістероскопію або Пайпель біопсію ендометрію, ПЛР діагностику і виявлення антиспермальних антитіл та додаткові тести: спермгіалуроновий тест (НВА-тест), визначення антитіл до Zonapellucida ооцита і ступеня фрагментаціїДНК сперматозоїдів. Із врахуванням виявлених патологій, 92-і з 112-ти пацієнток були розділені на чотири підгрупи: І. 23 -з ознаками хронічного ендометриту та хворі з наявністю цервікальних АСА, 11. 12-з порушенням експресії стероїдних рецепторів, 111. 27-з патологією ендометрію, IV.30- з поєднанням запальних і гіперпластичних процесів в ендометрії.20 пацієнток без жодної патології ендометрію склали п'яту - контрольну групу. На етапі підготовки до програм ДРТ усім пацієнткам призначались курс лікувального плазмаферезу та озонотерапії. В залежності від показань застосовувались додаткові методи лікування: ЗГТ, введення Гр-КСФ іХГЛта призначення ніцерголіну. Результати й обговорення. Застосовуючи індивідуалізований підхід, ми розробили алгоритми попереднього лікування з підготовки ендометрію в програмі ДРТ для кожної з виділених груп пацієнток, на додаток до ЛП і озонотерапії: І - комплексне специфічне лікування, й на додаток: у випадках виявлення маркерів запалення - комбіновані оральні контрацептиви (КОК), а при наявності АСА - кондом-терапія; II - КОК або цикл ЗГТ, зрошення ХГЛ, внутрішньоматкове застосування Гр-КСФ та препарати, що поліпшують реологічні властивості крові; III - метаболічна терапія та циклічна гормонотерапія, зрошення ХГЛ і внутрішньоматкове застосування Гр- КСФ; IV- етіопатогенетична терапія: медикаментна, гормонотерапія, оперативне лікування. За результатами проведеної клінічної роботи з комплексної підготовки ендометрію до запліднення в програмах ДРТ клінічна вагітність наступила у: 19 пацієнток (67%) І групи, 3 пацієнток (25%) II групи, 10 пацієнток (45%) III групи, 19 пацієнток (63%) IVгрупи та 8 пацієнток (40%) V (контрольної) групи. Висновок. Використання сучасних методик і технологій на основі розробленої тактики проведення підготовчого етапу до програми ДРТ та оптимізації ембріологічного етапу підвищує ефективність циклів ЗІВ/ІКСІ/ЕТ на 15,7%> і дозволяє досягти частоти настання клінічної вагітності у 52,7%о випадків. Aim. To develop a strategy of improvement of the effectiveness of infertility treatment by preparing endometrium in ART program. Materials and Method. The study was conducted from 01.01.2015 to 31.12.2016 in the Communal Institution "Regional Medical Centre of Human Reproduction" of Zaporizhzhya Regional Council. It involved 112patients with 1-2 previous unsuccessful fertilization attempts in ART programs. The diagnostic stage included general examination approaches: extended range of ultrasound exploration; diagnostic hysteroscopy or the Pipelle endometrial biopsy; PCR diagnosis and detection of antisperm antibodies; and additional tests: Hyaluronan binding assay, identification of antibodies to Zonapellucida oocyte and the degree of the sperm DNA fragmentation. Taking into account the identified pathologies, 92 of the 112 patients were divided into four subgroups: I. 23 - with signs of chronic endometritis and cervical antisperm antibodies; II. 12 - with abnormalities of the steroid receptors' expression; III. 27 - with endometrium pathology; IV. 30 - with a combination of inflammatory and hyperplastic processes in the endometrium. Twenty patients without any pathology of endometrium were included into the fifth, control group. At the stage of preparation to ART programs, courses of curative plasmapheresis (CP) and ozone therapy were prescribed to all patients. Depending on the indications, additional treatments were administered: HRT, GM-CSF, hCG, and Nicergoline administration. Results and Discussion. By applying an individualized approach, we have developed algorithms for preliminary treatment of endometrium in ART program for each of the selected groups of patients, in addition to CP and ozone therapy: I - complex specific treatment, and also: in case of inflammatory markers’ detection - combined oral contraceptives (COCs), and in the presence of АСА - condom therapy; II - COCs or a cycle of HRT, irrigation by HCG, intrauterine administration of G-CSF and drugs improving rheological properties of the blood; III - metabolic and cyclic hormone therapy, irrigation by HCG and intrauterine administration of G-CSF; IV - etiopathogenetic therapy: pharmacological, hormonal therapy, and surgical treatment. According to the results of the clinical work on the comprehensive preparation of endometrium for fertilization in ARTprograms, clinical pregnancy occurred in: 19 patients (67%) in Group I; 3 patients (25%) in Group II; 10 patients (45%) in Group III; 19 patients (63 %>) in Group IV; and 8 patients (40%) of Group V (control). Conclusions. The implementation of modern techniques and technologies based on the developed strategy of conducting the preparatory stage of the ART program and the optimization of the embryological stage increases the effectiveness of the IVF/ICSI/ET cycles by 15.7% and allows achieving the incidence of clinical pregnancy of 52.7%.
Strategy of the endometrium preparation in patients under going the program of assisted reproductive technologies to improve the effectiveness of treatment
Keywords: ендометрій; допоміжні репродуктивні технології; плазмаферез; озонотерапія; замісна гормональна терапія; філграстим гранулоцит колонієстимулюючий фактор; endometrium; assisted reproductive technologies; plasmapheresis; ozone therapy; hormone replacement therapy; Granulocyte-macrophage colony-stimulating factor