Порівняльний аналіз результатів водневого дихального тесту в дітей із харчовою алергією та ротавірусною інфекцією - Пахольчук, Ольга Петрівна; Пахольчук, О. П.; Paholchuk, O. P. (My University, 2015)
Беручи до уваги патогенетичні особливості синдрому надмірного бактеріального росту (СНБР), була сформована гіпотеза про можливу схожість наслідків змін біоплівки кишечника при харчовій алергії (ХА) та ротавірусній інфекції (РВІ) у дітей. Метою роботи було провести порівняльний аналіз результатів водневого дихального тесту (ВДТ) з глюкозою у дітей з ХА і РВІ. У дослідження було включено 37 пацієнтів віком від 1 міс. до 11 років з проявами ХА на шкірі, ІІ групу склали 28 дітей віком 2-10 років з РВІ. СНБР було виявлено у 43,4 % дітей з ХА та у всіх дітей з РВІ у перші дні захворювання (1-4 дні). Концентрація Н2 у видихуваному повітрі на 15, 30, 45 та 60 хв у дітей з РВІ достовірно перевищувала його рівень у дітей з ХА (р<0,05) та корелювала як з днем захворювання (г=-0,41, р<0,05), так і днем лікування (г=-0,43, р<0,05). Максимальна різниця результатів тесту (А) не була пов'язана з днем хвороби, але залежала від лікування антибактеріальними препаратами (г=-0,38, р<0,05). Позитивний результат тесту в дітей з ХА статистично достовірно корелював з тяжкістю симптомів ХА (г=0,37, р<0,05). ВДТ може бути використаний для оцінки ефективності лікування РВІ (г=-0,43, р<0,05), тривалості захворювання (г=-0,41, р<0,05), але не має зв'язку з тяжкістю симптомів. При ХА результати ВДТ з глюкозою, навпаки, мають прямий зв'язок з тяжкістю та поширеністю симптомів на шкірі, загальною сухістю (г=0,36, г=0,37, г=0,67 відповідно, р<0,05). Похвилинний приріст Н2 у всіх дітей дозволяє вказати на рівномірність розподілення пулу біоти по тонкій кишці в обох групах дослідження. Принимая во внимание патогенетические особенности синдрома избыточного бактериального роста (СИБР), была сформирована гипотеза о возможном сходстве последствий изменений биопленки кишечника при пищевой аллергии (ПА) и ротавирусной инфекции (РВИ) у детей. Целью работы было провести сравнительный анализ результатов водородного дыхательного теста (ВДТ) с глюкозой у детей с ПА и РВИ. В исследование были включены 37 пациентов в возрасте от 1 мес. до 11 лет с проявлениями ПА на коже, ІІ группу составили 28 детей в возрасте 2-10 лет с РВИ. СИБР был выявлен у 43,4 % детей с ПА и у всех детей с РВИ в первые дни заболевания (1-4 дни). Концентрация Н2 в выдыхаемом воздухе на 15, 30, 45 и 60 мин у детей с РВИ достоверно превышала его уровень при ПА (р<0,05) и коррелировала как с днем заболевания (г=-0,41, р<0,05), так и днем лечения (г=-0,43, р<0,05). Максимальная разница результатов теста (А) не была связана с днем болезни, но зависила от лечения антибактериальными препаратами (г=-0,38, р<0,05). Позитивный результат теста у детей с ПА статистически достоверно коррелировал с тяжестью симптомов ПА (г=0,37, р<0,05). ВДТ может быть использован для оценки эффективности лечения РВИ (г=-0,43, р<0,05), длительности заболевания (г=-0,41, р<0,05), но не имеет связи с тяжестью симптомов. При ПА результаты ВДТ с глюкозой, наоборот, имеют прямую связь с тяжестью и распространенностью симптомов на коже, сухостью (г=0,36, г=0,37, г=0,67 соответственно, р<0,05). Поминутный прирост Н2 у всех детей свидетельствует о равномерности распределения пула биоты в тонкой кишке. Taking into account раИподепейс features of the small intestine bacterial overgrowth (SIBO), l^o^esis concerning ргоЬаЫе similarity of the mucosa biofilm change in food allergy (FA) and rotavirus infection (RVI) in children consequences. The aim was to comрare results of the hydrogen breath test (HBT) with glucose in children with FA and RVI. 37 рatients aged from 1 months - to 11 yaars with FA skin symptoms were included into the study. II gre^ contained from 28 children 2-10 y.o. with RVI. Results and discussion. SIBO was diagnosed in 43.4 % of children with FA and all children with RVI on the first days of the disease (1-4). H2 concentration on the 15,30,45 and 60 min exceeded its level in children with FA (р<0.05). And had association with as day of the disease (r=-0.41, р<0.05), as day of the treatment (r=-0.43, р<0.05). Maximal difference of the test results (А) was not linked with day of the disease, but had correlation with antibacterial treatment (r=-0.38, р<0.05). Positive result of the HBT in FA correlated with FA symptoms severity (r=0.37, р<0.05). Conclusion. HBT can be used for the treatment efficacy estimation (r=-0.43, р<0.05) and duration of the disease (r=-0.41, р<0.05) in RVI, but had no association with severity of the symрtoms. HBT results in children with FA were linked with extent, severity of the skin e^^tion and dryness (r=0.36, r=0.37, r=0.67 corresрondently, р<0.05) H2 increase in different time frames showed uniformity of the biota change in all рatients.
Сравнительный анализ результатов водородного дыхательного теста у детей с пищевой аллергией и ротавирусной инфекцией
Comparative analyzis of the hydrogen breath test results in children with food allergy and rotavirus infection
Keywords: діти; харчова алергія; ротавірусна інфекція; водневий дихальний тест; синдром надмірного бактеріального росту; дети; ищевая аллергия; ротавирусная инфекция; водородный дыхательный тест; синдром избыточного бактериального роста; children; food allergy; rotavirus infection; hydrogen breath test; intestine bacterial overgrow syndrome