Потенціал протисудомної активності 2-[5-(фуран-2-іл)-4-феніл-4н-1,2,4-триазол-3-ілтіо]-1-(4-хлорфенілетанону) - Борисенко, Н. М.; Губенко, І. Я.; Парченко, Володимир Володимирович; Бушуєва, Інна Володимирівна (My University, 2025)
Анотація. Епілепсія, будучи однією з найпоширеніших неврологічних патологій, вирізняється широким спектром клінічних проявів та різноманітними механізмами розвитку. Сучасні протисудомні препарати (ПСП) не завжди забезпечують належний контроль окремих видів епілептичних нападів, тому розробка і впровадження безпечних, нешкідливих і ефективних лікарських засобів є актуальним завданням фармації. Для оцінки протисудомної ефективності сполуки 2-[5-(фуран-2-іл)-4-феніл-4Н-1,2,4-триазол-3-ілтіо]-1-(4- хлорфенілетанон) було проведено експеримент з використанням коразолової моделі судом, що дало змогу виявити її здатність пригнічувати судомну активність. Експериментальні дані свідчать про те, що сполука 2-[5-(фуран-2-іл)- 4-феніл-4Н-1,2,4-триазол-3-ілтіо]-1-(4-хлорфенілетанон) проявляє антисудомну активність. Порівняльний аналіз з відомими препаратами показав, що вона ефективно зменшує час до початку судом та їх тривалість, що свідчить про її потенційну терапевтичну цінність.
Keywords: епілепсія; судоми; похідні 1,2,4 – триазолу; антисудомна активність; протисудомні препарати