Алгоритм діагностики та лікування деменції - Козьолкін, Олександр Анатолійович; Ревенько, Алла Василівна; Мєдвєдкова, Світлана Олександрівна (Запорізький державний медичний університет, 2021)
Когнітивні розлади, або когнітивні порушення, є однією з найбільш актуальних проблем сучасної медицини, з якою зустрічаються лікарі різних спеціальностей у клінічній практиці. На сьогодні проблема когнітивної дисфункції набуває все більшої актуальності у зв’язку з підвищеними вимогами до ефективної інтелектуальної діяльності у сучасному суспільстві. Виражені розлади когнітивних функцій порушують побутову, соціальну та професійну діяльність, призводять до зниження якості життя, а у ряді випадків – призводять до інвалідизації та розвитку повної залежності від оточуючих, що найчастіше спостерігається у людей похилого віку.