Вплив соціально-політичних процесів на лексику української мови - Джітін, Радж; Даниленко, Людмила Вікторівна (Запорізький державний медичний університет, 2018)
Українська мова багата і гнучка. Вона швидко реагує на зміни в суспільстві. Тому часто з’являються нові слова, які відображають мислення і переживання мовців. Особливі зміни в українській мові відбулися під час подій Майдану 2013–2014 рр., анексії Криму та антитерористичної операції на Сході України. Поповнення словника у цей період можна назвати феноменом у розвитку мови, тому наше дослідження є актуальним. Метою роботи є аналіз процесу утворення неологізмів в українській мові на сучасному етапі. У 2014 році Україна розпочала новий розвиток своєї історії. Глобальні зміни вплинули на емоції та поведінку людей. На збагачення лексики вплинули промови на Майдані, висловлювання учасників АТО, волонтерів. Джерелом наповнення словника стали соціальні мережі, веб-сайти, блоги, інтернет-видання, преса, теле- і радіокомунікації, література. З першого дня мирного виступу студентів у центрі Києва в українську мову ввійшло слово «Євромайдан», що означає ‒ національно-потріотична акція в Україні проти корупції влади, а також на підтримку європейського вектора зовнішньої політики.
Keywords: тези доповідей