Показатели пролиферативной активности опухоли у больных с ранними стадиями немелкоклеточного рака легкого - Туманский, В. А.; Шевченко, А. И.; Колесник, А. П.; Евсеев, А. В.; Баранчук, С. В.; Туманський, Валерій Олексійович; Шевченко, Анатолій Іванович; Колеснік, Олексій Петрович; Євсєєв, Антон Володимирович; Баранчук, С. В.; Tumansky, V. A.; Shevchenko, A. I.; et al. (Запорізький державний медичний університет, 2010)
В связи с высокой заболеваемостью и смертностью, рак легкого в настоящее время является актуальной проблемой онкологии и медицины. Целью работы стало изучение показателей пролиферативной активности в опухоли у больных ранними стадиями немелкоклеточного рака легкого. Отмечена тенденция к повышению показателей пролиферативной активности при повыше стадии заболевания. Значимо больший процент пролиферирующих клеток выявлен у больных с плоскоклеточным раком легкого, в сравнении с пациентами, у которых определена аденокарцинома. Повышение пролиферативной активности отмечено и при снижении морфологической дифференцировки опухоли. У зв’язку з високою захворюваністю і смертністю, рак легенів нині є актуальною проблемою онкології та медицини. Метою роботи стало вивчення показників проліферативної активності в пухлинах у хворих з ранніми стадіями недрібноклітинного раку легенів. Відзначено тенденцію до підвищення показників проліферативної активності при підвищенні стадії захворювання. Значно більший відсоток проліферуючих клітин виявлено у хворих з плоскоклітинним раком легенів, у порівнянні з хворими, у яких відмічена аденокарцинома легенів. Підвшцення проліферативної активності відзначено і при зниженні морфологічного диференціювання пухлини. At present lung cancer is the actual problem of medicine and oncology. It’s closely related to the incidence and mortality from lung cancer. The aim of our work was to study proliferate activity of tumor with early stage of non small cell lung cancer. For study of proliferate activity we use immunohistochemistry method with assessment of expression Ki-67 and than morphometry analysis. There are tendency to increasing of proliferate activity with rising stage of disease. The highest level of proliferate cells was in patients with planocellular cancer in comparison with adenocarcinoma. Also, increasing proliferate activity we saw in patients with reduction of tumor differentiation.
Показники проліфератмшюї активності пухлин у хворих з ранніми стадіями недрібноклітинного раку легенів
Proliferative activity of the tumors of patients with early stage non-small cell lung cancer
Keywords: немелкоклеточный рак легкого; пролиферативная активность; недрібноклітинний рак легенів; проліферативна активність; Non small cell lung cancer; proliferative activity