Генетичні детермінанти ліпідних аберацій у хворих на гіпертонічну хворобу - Буряк, Віктор Валерійович; Візір, Вадим Анатолійович; Деміденко, Олександр Вікторович; Buriak, V. V.; Vizir, V. А.; Demidenko, О. V.; Буряк, В. В.; Визир, В. А.; Демиденко, А. В. (Запорізький державний медичний університет, 2020)
Мета роботи – дослідження генетичних детермінант ліпідних аберацій у хворих на гіпертонічну хворобу (ГХ). Матеріали та методи. Обстежили 310 хворих на ГХ. У всіх пацієнтів визначили однонуклеотидний поліморфізм аполіпопротеїну Е (АпоЕ) та компоненти ліпідного спектра крові. Результати. Середні рівні загального холестерину (ЗХ), ліпопротеїдів високої щільності (ЛПВЩ), ліпопротеїдів низької щільності (ЛПНЩ), тригліцеридів (ТГ) і коефіцієнта атерогенності (КА) становили 5,18 ± 0,08 ммоль/л, 1,32 ± 0,03 ммоль/л, 3,06 ± 0,07 ммоль/л, 1,74 ± 0,05 ммоль/л та 3,21 ± 0,08 од. відповідно. У хворих на ГХ генетичний поліморфізм АпоЕ представлений наявністю алелів E2 (13,26 %), E3 (93,87 %) та E4 (30,65 %), а також генотиповими варіантами E2/E2 (0,65 %), E2/E3 (10,97 %), E2/E4 (1,61 %), E3/E3 (57,74 %), E3/E4 (25,16 %) та E4/E4 (3,87 %). Порівняно з E2/E3 варіантом фіксували збільшення ЗХ і ЛПНЩ на 17,56 % (р < 0,05) та 25,70 % (р < 0,01) відповідно за наявності генотипу E2/E4, а також підвищення КА на 38,18 % (р < 0,05) в гомозиготних носіїв E4. Гіпертензивні носії алеля Е4 в гомозиготному варіанті характеризувалися елевацією сироваткового рівня ТГ на 20,23 % (р < 0,05) проти гомозигот за Е3, збільшенням ТГ і ЛПНЩ на 25,3 % (р < 0,05) та 25,33 % (р < 0,05) відповідно – проти E3/E4. Водночас порівняно з гетерозиготним варіантом Е2/Е4 спостерігали вірогідну редукцію концентрації ЗХ і ЛПНЩ на 12,90 % (р < 0,05) і 15,69 % (р < 0,001) відповідно у гомозиготних носіїв алеля E3, а також односпрямована динаміка аналогічних показників на 11,04 % (р < 0,05) і 11,48 % (р < 0,05) при верифікації генотипу Е3/Е4. Рівень ЛПВЩ не залежав від будь-якого варіанта генетичної гетерогенності АпоЕ. Висновки. За даними верифікації однонуклеотидного поліморфізму АпоЕ, у хворих на ГХ найчастіше виявляють алель E3 (93,87 %) та його гомозиготний генотиповий варіант (57,74 %), в разі гетерозиготного варіанта ідентифікації переважає генотип E3/E4 (25,16 %). Наявність генотипу E2/E4 вірогідно асоціюється зі збільшенням сироваткової концентрації ЗХ і ЛПНЩ, а гомозиготний варіант за алелем E4 супроводжується елевацією рівнів ТГ, ЛПНЩ і КА. Aim. To reveal the relationship between apolipoprotein E gene polymorphism and lipid spectrum modification in patients with essential hypertension. Materials and methods. The lipid spectrum components and apolipoprotein E gene polymorphism were analyzed in 310 patients with essential hypertension. Results. The mean plasma levels of total cholesterol, high and low density lipoproteins, triglycerides and the atherogenic index were 5.18 ± 0.08 mmol/l, 1.32 ± 0.03 mmol/l, 3.06 ± 0.07 mmol/l, 1.74 ± 0.05 mmol/l and 3.21 ± 0.08, respectively. In patients with essential hypertension, the genetic polymorphism of apolipoprotein E was characterized by the alleles E2 (13.26 %), E3 (93.87 %) and E4 (30.65 %) presence. Based on single nucleotide polymorphism identification, there were defined the following genotypes: E2/E2 (0.65 %), E2/E3 (10.97 %), E2/E4 (1.61 %), E3/E3 (57.74 %), E3/E4 (25.16 %) and E4/E4 (3.87 %). Individuals with E2/E4 genotype had higher levels of total cholesterol (+17.56 %, P < 0.05) and low density lipoproteins (+25.7 %, P < 0.01), and atherogenic index was increased (+38.18 %, P < 0.05) in E4/E4 carriers in comparison with E2/E3. Hypertonic E4/E4 carriers were found to have elevated plasma triglycerides (+20.23 %, P < 0.05) in comparison with E3/E3, as well as increased triglycerides (+25.3 %, p < 0.05) and very low density lipoproteins (+25.33 %, P < 0.05) in comparison with E3/E4 carriers. E3/E3 and E3/E4 carriers demonstrated decrease in total cholesterol (-12.9 %, P < 0.05) and (-11.04 %, P < 0.05), respectively, as well as low density lipoproteins (-15.69 %, P < 0.001) and (-11.48 %, P < 0.05), respectively, as compared to E2/E4. The plasma content of high density lipoproteins was not dependent on ApoE genotype. Conclusions. In patients with essential hypertension, the most common allele is E3 (93.87 %) and the E3/E3 genotype (57.74 %), while the E3/E4 genotype is 25.16 %. Presence of the E2/E4 genotype is significantly associated with the elevated total cholesterol and low density lipoproteins plasma levels, whereas the E4/E4 genotype is accompanied by the increased triglycerides, low density lipoproteins levels and atherogenic index. Цель работы – исследование генетических детерминант липидных аберраций у больных гипертонической болезнью (ГБ). Материалы и методы. Обследовали 310 больных ГБ. Всем пациентам проведена идентификация однонуклеотидного полиморфизма аполипопротена Е (АпоЕ) и компонентов липидного спектра кровиРезультаты. Средние уровни общего холестерина (ОХ), липопротеидов высокой плотности (ЛПВП), липопротеидов низкой плотности (ЛПНП), триглицеридов (ТГ) и коэффициента атерогенности (КА) составляли 5,18 ± 0,08 ммоль/л, 1,32 ± 0,03 ммоль/л, 3,06 ± 0,07 ммоль/л, 1,74 ± 0,05 ммоль/л и 3,21 ± 0,08 ед. соответственно. У больных ГБ генетический полиморфизм АпоЕ представлен наличием аллелей E2 (13,26 %), E3 (93,87 %) и E4 (30,65 %), а также генотипическими вариантами: E2/E2 (0,65 %), E2/E3 (10,97 %), E2/E4 (1,61 %), E3/E3 (57,74 %), E3/E4 (25,16 %) и E4/E4 (3,87 %). В сравнении с E2/E3 вариантом отмечено увеличение ОХ и ЛПНП на 17,56 % (р < 0,05) и 25,70 % (р < 0,01) соответственно при наличии генотипа E2/E4, а также повышение КА на 38,18 % (р < 0,05) у гомозиготных носителей E4. Гипертензивные носители аллеля Е4 в гомозиготном варианте характеризовались элевацией сывороточного уровня ТГ на 20,23 % (р < 0,05) против гомозигот по Е3, увеличением ТГ и ЛПНП на 25,3 % (р < 0,05) и 25,33 % (р < 0,05) соответственно – против E3/E4. Относительно гетерозиготного варианта Е2/Е4 отмечена достоверная редукция концентрации ОХ и ЛПНП на 12,90 % (р < 0,05) и 15,69 % (р < 0,001) соответственно у гомозиготных носителей аллеля E3, а также однонаправленная динамика аналогичных показателей на 11,04 % (р < 0,05) и 11,48 % (р < 0,05) при верификации генотипа Е3/Е4. Уровень ЛПВП не зависел от какого-либо варианта генетической гетерогенности АпоЕ. Выводы. По данным верификации однонуклеотидного полиморфизма АпоЕ, у больных ГБ чаще всего определяли аллель E3 (93,87 %) и его гомозиготный генотипический вариант (57,74 %), в случае гетерозиготного варианта идентификации преобладает генотип E3/E4 (25,16 %). Наличие генотипа E2/E4 достоверно ассоциируется с увеличением сывороточной концентрации ОХ и ЛПНП, тогда как гомозиготный вариант по аллелю E4 сопровождается элевацией уровней ТГ, ЛПНП и КА.
Genetic determinants of lipid aberrations in patents with essential hypertension
Генетические детерминанты липидных аберраций у больных гипертонической болезнью
Буряк В. В. - ORCID ID: 0000-0002-1343-2430; Візір В. А. - ORCID ID: 0000-0002-5486-2963; Деміденко О. В. - ORCID ID: 0000-0001-8431-037X
Keywords: аполіпопротеїн Е; генетичний поліморфізм; гіпертонічна хвороба; дисліпідемія; apolipoprotein E; genetic polymorphism; essential hypertension; dyslipidemia; аполипопротеин Е; генетический полиморфизм; гипертоническая болезнь; дислипидемия