Особливості діаметру судинних клубочків нефронів нирки щурів – нащадків самиць з експериментальним метаболічним синдромом - Коротчук, Євген Володимирович (Запорізький державний медичний університет, 2020)
Актуальність. Ряд клінічних та експериментальних досліджень на тваринах демонструє залежність між ожирінням матері та ризиком розвитку у потомства захворювань серцево-судинної системи, цукрового діабету, неалкогольної жирової хвороби печінки, надлишкової ваги, що є основними компонентами метаболічного синдрому (МС) [1]. Поширеність МС серед дітей і підлітків сягає близько 30 – 50 % [2]. Доведено, що недостатнє або надлишкове харчування вагітної може призвести до порушення процесу нефрогенезу та негативним наслідкам для роботи нирок потомства [3]. Розуміння механізмів розвитку патології нирок потребує більш поглибленого їх вивчення морфологічних змін в постнатальному періоді, що робить дану роботу актуальною.