Гінекомастія у юнаків: діагностика, спостереження, тактика ведення - Нікіфоров, Олег Анатолійович; Пироженко, Г. Ю. (Запорізький державний медичний університет, 2020)
Гінекомастія – доброякісне видиме або пальпаторне збільшення грудної залози в осіб чоловічої статі. Необхідно диференціювати істинну гінекомастію та хибну (ліпомастію). Гістологічно істинна гінекомастія відповідає мастопатії та фіброаденоматозу, хибна обумовлена надмірним розвитком підшкірної жирової клітковини . Посилення периферичного перетворення тестостерону на естрадіол та андростендіолу на естрон часто сприяє розвитку гінекомастії. Спільним у патогенезі всіх форм гінекомастії є надлишок в організмі естрогенів. Вважають, що причиною ювенільної гінекомастії є надмірна активність ферменту ароматази, яка здійснює конверсію тестостерону в естрогени. За гінекомастії у юнаків грудна залоза варіює за розмірами від дещо помітної пальпаторно до такої, що практично не відрізняється від грудної залози дорослої жінки. Юнацька гінекомастія трапляється у 50-70 % підлітків. У середньому збільшення складає близько 4 см.