Особливості результатів операції проникаючого типу в лікуванні хворих з ішемічним та неішемічним типом глаукоми - Новікова, В. Ю.; Саржевський, А. С.; Романенко, Е. Ю. (Запорізький державний медичний університет, 2015)
Мета. Визначення впливу СТІЕ на анатомо-топографічні параметри ока, ВОТ та функціональні показники у хворих з глаукомою. Матеріали і методи. Обстежено 49 пацієнтів (49 очей) до і після СТІЕ. Вік оперованих від 48 до 72 років; 31 жінка та 18 чоловіків. Усім пацієнтам виконано стандартне офтальмологічне обстеження. Результати. Рівень ВОТ в ранньому післяопераційному періоді склав 20,1±0.8. В подальшому середні значення ВОТ зростали. Через 6 місяців частота підвищених значень ВОТ становила 46,9%, а через 12 – 63,3%.