Кровоносне русло променистого вінця щура в нормі та за умов довготривалого впливу опіоїду - Зінько, А. В.; Зинько, А. В.; Zinko, A. V. (Запорізький державний медичний університет, 2015)
З метою встановлення особливостей шляхів кровопостачання променистого вінця кінцевого мозку щура в нормі та в динаміці 6-тижневого введення налбуфіну виконали дослідження на 24 статевозрілих білих щурах-самцях віком 3,0–4,5 місяця і масою тіла 160–270 г. Застосували метод ін’єкції судинного русла, морфометричний і статистичний методи дослідження. Встановили: морфологічний, морфометричний аналізи ангіоархітектоніки променистого вінця кінцевого мозку дали можливість оцінити ступінь його васкуляризації в нормі та при довготривалому впливі налбуфіну. Результати свідчать про зв’язок між глибиною структурних перетворень ланок гемомікроциркуляторного русла променистого вінця щура під впливом опіоїду та морфометричними показниками. С целью определения особенностей путей кровоснабжения лучистого венца конечного мозга крысы в норме и в динамике 6-неделного введения налбуфина проведено исследование на 24 половозрелых белых крысах-самцах в возрасте 3,0–4,5 месяца и массой тела 160–270 г. Применён метод инъекции сосудистого русла, морфометрический и статистический методы исследования. Установлено: морфологический и морфометрический анализы ангиоархитектоники лучистого венца конечного мозга позволили оценить степень его васкуляризации в норме и при длительном воздействии налбуфина. Результаты свидетельствуют о связи между глубиной структурных преобразований звеньев гемомикроциркуляторного русла лучистого венца крысы под влиянием опиоида и морфометрическими показателями. Aim. The objective of this study was to establish peculiarities of the channels of blood supply of the telencephalon radiate crown of the rat in norm and in the dynamics in 6 weeks long injection of nalbuphine. Methods and results. The research work was carried out on 24 mature white male rats aged 3.0 – 4.5 months weighing 160-270 g. The method applied in the study was injection of bloodstream along with morphometric and statistical methods. Morphological and morphometric analysis of angioarchitecture of telencephalon radiate crown allowed to evaluate the degree of its vascularization in case of a long-term effect of nalbuphine. Conclusion. Results showed that there is a clearly observed connection between the depth of structural transformations of the parts of hemo-microcirculatory bloodstream of the rat’s radiate crown under the infl uence of opioid and the morphometric indices. The obtained results can serve as the morphologic basis for further scientifi c research in neurology.
Кровеносное русло лучистого венца крысы в норме и при условиях длительного воздействия опиоида
Blood supply of the telencephalon radiate crown of the rat in norm and under the long-term opioid use
Keywords: кінцевий мозок; кровоносні судини; щури; налбуфін; конечный мозг; кровеносные сосуды; крысы; налбуфин; Telencephalon; Blood Vessels; Rats; Nalbuphine