Розробка спектрофотометричних методик визначення гіпоглікемічних препаратів - Лелека, Лідія Геннадіївна; Leleka, L. H. (Запорізький державний медико-фармацевтичний університет, 2023)
Дисертаційна робота присвячена розробленню чутливих, простих у виконанні та економічних спектрофотометричних методик кількісного визначення АФІ, а саме: метформіну гідрохлориду, гліклазиду та глібенкламіду в гіпоглікемічних лікарських засобах промислового виробництва на основі їхніх реакцій з кольорореагентами та валідації запропонованих методик. В ході дослідження було проаналізовано методи кількісного визначення досліджуваних гіпоглікемічних лікарських засобів і застосування кольорореагентів (сульфофталеїнових барвників і похідних хінонів) у фармацевтичному аналізі та встановлено, що розробка спектрофотометричних методик кількісного визначення гіпоглікемічних лікарських речовин з використанням зазначених кольорореагентів у препаратах є актуальною. The dissertation is devoted to the development of sensitive, easy-to-implement and economical spectrophotometric methods for the quantitative determination of APIs, namely: metformin hydrochloride, gliclazide and glibenclamide in hypoglycemic medicinal products of industrial production based on their reactions with color reagents and validation of the proposed methods. In the course of the study, the methods of quantitative determination of the studied hypoglycemic medications and the use of color reagents (sulfophthalein dyes and quinone derivatives) in pharmaceutical analysis were analyzed, and it was established that the development of spectrophotometric methods for the quantitative determination of hypoglycemic medicinal substances using the specified color reagents in preparations is relevant.
Development of spectrophotometric methods for the determination of hypoglycemic medications
Keywords: АФІ; метформіну гідрохлорид; гліклазид; глібенкламід; сульфофталеїнові барвники; бромкрезоловий зелений; 2,3-дихлор-1,4-нафтохінон; спектрофотометрія; аналіз; кількісне визначення; таблетки; валідація; AGREE; аналітична еко-шкала; лікарські препарати; API; metformin hydrochloride; gliclazide; glibenclamide; sulfophthalein dyes; bromocresol green; 2,3-dichloro-1,4-naphthoquinone; spectrophotometry; analysis; quantification; tablets; validation; analytical eco-scale; medications