Эпидемиологические и микробиологические особенности острого тонзиллофарингита в Мелитополе - Санько, Е. Л. (Запорізький державний медичний університет, 2012)
Наведено дані щодо мікробіологічного моніторингу епідемічного процесу гострого тонзилофарингіту за період 2009–2011 рр. на підставі аналізу офіційних статистичних даних Мелітопольської міської лікарні №2. Визначено спектр бактеріальних збудників гострого тонзилофарингіту в монокультурі й в асоціаціях. Встановлено домінування стрептококів різних груп у структурі збудників гострого тонзилофарингіту. Визначено зростаючу роль S. рyogenes як найнебезпечнышого бактеріального збудника гострого тонзилофарингіту. Представлены данные микробиологического мониторинга эпидемического процесса острого тонзиллофарингита за период 2009–2011 гг . на основании анализа официальной статистической отчетности Мелитопольской городской больницы №2. Определен спектр бактериальных возбудителей острого тонзиллофарингита в монокультуре и в ассоциациях. Установлено доминирование стрептококков разных групп в структуре возбудителей острого тонзиллофарингита. Отмечена возрастающая роль S. рyogenes как наиболее опасного бактериального возбудителя острого тонзиллофарингита. The data represented in article is related with the microbiological monitoring of epidemiology process of acute tonsillopharyngitis during the period from 2009 till 2011 on the basis of analysis of ofﬁcial statistic data of Melitopol city hospital №2. The spectrum of bacterial pathogens of acute tonsillopharyngitis in monoculture and in association is determined. Also the dominance of streptococcus of various groups in the structure of pathogens of acute tonsillopharyngitis is established. The role of S. pyogenes rises and it is marked as the most dangerous bacterial pathogen of acute tonsillopharyngitis.
Keywords: гострий тонзилофарингіт; бактеріальні збудники; асоціації збудників; β-гемолітичні стрептококи; S. pyogenes; острый тонзиллофарингит; бактериальные возбудители; ассоциации возбудителей; β-гемолитические стрептококки; acute tonsillopharyngitis; bacterial pathogens; assotiation of causative agents; ß-hemolytic streptococcus