Прогностична оцінка несприятливого клінічного перебігу та тяжкості кардіального ремоделювання у хворих на Q-інфаркт міокарда за допомогою біологічних маркерів - Самура, Тетяна Олександрівна; Samura, T. O. (Запорізький державний медичний університет, 2012)
Дисертація присвячена вдосконаленню методів діагностики, прогнозування та лікування хворих на Q-інфаркт міокарда в госпітальний та післяінфарктний періоди при однорічному спостереженні. У роботі визначена роль біологічних маркерів, а саме ММП-3, ММП-9, NT-pro-МНУП, як компонента індивідуалізованого підходу до оцінки ризику настання несприятливих клінічних подій та ефективності лікування. Крім того визначена роль біологічних маркерів у формуванні потенційно несприятливого післяінфарктного кардіального ремоделювання. Встановлені найбільш оптимальні комбінації біологічних маркерів та інших факторів несприятливого перебігу інфаркту міокарда для підвищення їх сумарної прогностичної значущості, чутливості та специфічності. Доведено існування клінічно значущого плейотропного ефекту високих доз аторвастатину, що позитивно відбивається на зниженні ризику виникнення кардіоваскулярних подій, в тому числі і фатальних, при однорічному спостереженні. The dissertation deals with improvement of methods of diagnostics, prognosis, and treatment of Q-wave myocardial infarction patients in-hospital and postmyocardial infarction period during 12 months. It was shown the role of biological markers of myocardial biomechanical stress that include MMP-3, MMP-9 and NT-pro-BNP as a component of individualized assessment of the risk of unfavorable clinical course and effectiveness of a treatment. It was proved the role of biological markers of myocardial biomechanical stress in unfavorable cardiac remodeling after Q-wave myocardial infarction. It was found the most optimal combinations of biological markers and other factors of unfavorable course of myocardial infarction for improving of their prognostic relevance, sensitivity and specificity. This study has proved the clinical significance of the pleiotropic effect of atorvastatin in high doses that decreases the risk of cardiovascular events including death during 12-month observation period.
Prognostic value of unfavorable clinical course and severity of cardiac remodeling in Q-wave myocardial infarction patients by biological markers
Keywords: післяінфарктне кардіальне ремоделювання; кардіоваскулярні події; біологічні маркери; прогноз; cardiac remodeling after myocardial infarction; cardiovascular events; biological markers; prognosis