Вплив препаратів з глюкокортикостероїдами та керамідами на морфологічний стан шкіри щурів з неспецифічним дерматитом - Бутко, Я. О.; Лар'яновська, Ю. Б.; Бутко, Я. А.; Ларьяновская, Ю. Б.; Butko, Ya. O.; Laryanovska, Yu. B. (Запорізький державний медичний університет, 2013)
Мета дослідження полягала у вивченні впливу крему «Мометазон з керамідами» та мазі «Метилпреднізолон з керамідами» на морфологічний стан шкіри у щурів з неспецифічним дерматитом, індукованим скипидаром. Отримані морфологічні дані показали, що нашкірне втирання скипидару призводить до розвитку морфологічної картини неспецифічного контактного дерматиту. Лікування зазначеними препаратами практично повністю запобігає розвитку проявів дерматиту у щурів (використання мазі «Метилпреднізолон з керамідами» у 100% щурів нормалізує або практично нормалізує морфоструктуру шкіри) або сприяє зникненню його ознак у більшості тварин (крем «Мометазон з керамідами» – у 83,3% щурів шкіра в нормі, у 16,7% незначні виразкові порушення). За потужністю лікувальної дії препарати з глюкокортикостероїдами та керамідами значно перевищують препарати порівняння мазь «Адвантан» і крем «Елоком». Додавання керамідів до складу препаратів з глюкокортикостероїдами доцільне, оскільки вони сприяють регенерації та відновленню структури пошкодженого епітелію. Отже, перспективним є подальше вивчення комбінацій глюкокортікостероїдів з керамідами з метою впровадження їх у дерматологію. Целью исследования было изучение влияния крема «Мометазон с керамидами» и мази «Метилпреднизолон с керамидами» на морфологическое состояние кожи у крыс с неспецифическим дерматитом, индуцированным скипидаром. Полученные морфологические данные показали, что накожное втирание скипидара приводит к развитию морфологической картины неспецифического контактного дерматита. Лечение исследуемыми препаратами практически полностью предотвращает развитие проявлений дерматита у крыс (использование мази «Метилпреднизолон с керамидами» у 100% крыс нормализует или практически нормализует морфоструктуру кожи) или способствует исчезновению его признаков у большинства животных (крем «Мометазон с керамидами» – у 83,3% крыс кожа в норме, у 16,7% незначительные язвенные нарушения). По выраженности лечебного действия препараты с глюкокортикостероидами и керамидами значительно превышают препараты сравнения мазь «Адвантан» и крем «Элоком». Следовательно, добавление керамидов в состав препаратов с глюкокортикостероидами целесообразно, т.к. они способствуют регенерации и восстановлению структуры поврежденного эпителия. Таким образом, перспективным является дальнейшее изучение комбинаций глюкокортикостероидов с керамидами с целью внедрения их в дерматологию. The aim of the research was studying of the effect of the cream «Mometasone with ceramides» and the ointment «Methylprednisolone with ceramides» on the morphological state of the rat’s skin with the nonspecifi c turpentine induced dermatitis. Received morphological data show that application by rubbing in the skin leads to the development of the morphological picture of nonspecifi c contact dermatitis. The treatment with these preparations almost completely prevents the development of the dermatitis manifestations in rats ( the ointment «Methylprednisolone with ceramides» normalizes or almost normalizes skin morphostructure in 100% rats) or results in disappearance of signs in most animals (the cream «Mometasone with ceramides» application results in normalization of skin in 83,3% rats and 16,7% animals have insignifi cant ulcer disorders on the skin). By the therapeutic effect the preparations with GCS and ceramides considerably exceed preparations of comparison – the ointment «Advantan» and the cream «Elocom». Thus it is reasonable to add ceramides to the composition of the preparations with GCS, as they promote regeneration and restoration of the damaged epithelium structure. Therefore further studying of the combinations of glucocorticosteroids with ceramides for the purpose of their introduction in the dermatology is perspective.
Влияние препаратов с глюкокортикостероидами и керамиды на морфологическое состояние кожи крыс с неспецифическими дерматитом
The infl uence of the preparations with glucocorticosteroids and ceramides on the morphological state of the rat’s skin with the nonspecifi c dermatitis
Keywords: Мометазон; кераміди; морфоструктура шкіри; дерматит; керамиды; морфоструктура кожи; mometasone; ceramides; morphological structure of the skin; dermatitis