Характер змiн в паренхiмi нирки при їх травматичних пошкодженнях в експериментi - Міщенко, Олена Михайлівна; Григор'єва, Олена Анатоліївна; Довбиш, Ігор Михайлович; Довбиш, Михайло Афанасійович (Дніпро : Дніпро-ВАЛ, 2021)
Вступ. Пошкодження органів сечостатевої системи серед травм усіх органів зустрічається у 1-3% випадків, а пошкодження нирок є найбільш частим видом травм сечостатевої системи. У структурі абдомінальних травм, пошкодження нирок виникає у 25-26,4% випадків і посідає третє місце після травми селезінки (48,1%) і печінки (26,5%). Реабілітація хворих з подібними травмами тривала і складна, оскільки вимагає знання структурних змін в паренхимі нирок для вибору адекватних методів лікування.