Труднощі діагностики вузлової патології щитоподібної залози на фоні автоімунного тиреоїдиту - Зимня, Катерина Олександрівна; Завгородній, Сергій Миколайович; Рилов, Андрій Іванович; Данилюк, Михайло Богданович; Zymnia, K. O.; Zavgorodnyi, S. M.; Rylov, A. I.; Danylyuk, M. B. (My University, 2022)
Актуальність. Підвищений і нтерес до а втоімунного т иреоїдиту (АІТ) зумовлений його проліферативною активністю та частим поєднанням з іншою тиреоїдною патологією. При АІТ відбувається порушення регуляції клітинного циклу та активація проліферації, що і є одним із механізмів трансформації клітин і призводить до складнощів на діагностичному етапі. Мета. Провести аналіз результатів тонкоголкової аспіраційної біопсії та визначити вплив автоімунного тиреоїдиту на інформативність цитологічного дослідження вузлових утворень щитоподібної залози. Матеріали і методи. Проведено ретроспективний аналіз 212 історій хвороб пацієнтів, з вузловою патологією щитоподібної залози, яким проведено оперативне лікування в клініці «ВІЗУС» за період з січня 2018 по грудень 2020 року включно. Всім пацієнтам в передопераційному періоді виконано лабораторні та інструментальні дослідження. За результатами патоморфологічного дослідження до основної групи включено 64 (30,2 %) пацієнтів в яких виявлено поєднання вузлової тиреоїдної патології з АІТ. До групи порівняння включено 148 (69,8 %) хворих у яких діагностовано вузлову патологію щитоподібної залози без АІТ. Для статистичного порівняння груп використовували критерій Манна–Уітні. Статистично значущими вважалися результати, якщо рівень р < 0,05. Aim. To analyze the results of fine-needle puncture biopsy and determine the effect of autoimmune thyroiditis on the informativeness of cytological examination of thyroid nodules. Materials and methods. A retrospective analysis of 212 case histories with nodular thyroid pathology, which underwent surgical treatment at the VIZUS clinic in the period from January 2018 to December 2020, was performed. All patients underwent laboratory and instrumental studies in the preoperative period. According to the results of the pathomorphological exam in the main group included 64 (30.2 %) patients who had a combination of nodular thyroid pathology with autoimmune thyroiditis. The comparison group included 148 (69.8 %) patients who were diagnosed with nodular thyroid pathology without autoimmune thyroiditis. The Mann–Whitney test was used for statistical comparison of groups. The results were considered statistically significant at p < 0.05.
Difficulties in the diagnostic of thyroid nodular pathology on the background of autoimmune thyroiditis
Keywords: аутоімунний тиреоїдит; папілярна карцинома щитоподібної залози; тонкоголкова аспіраційна пункційна біопсія; autoimmune thyroiditis; papillary thyroid carcinoma; fine needle aspiration puncture biopsy