Удосконалення діагностики та прогнозування розвитку ремоделювання лівого шлуночка у підлітків з первинною артеріальною гіпертензією - Товма, Анастасія Володимирівна; Товма, А. В.; Tovma, A. V. (Запорізький державний медичний університет, 2020)
Дисертаційна робота присвячена удосконаленню діагностики та прогнозування розвитку ремоделювання лівого шлуночка (РЛШ) у підлітків з первинною артеріальною гіпертензією (АГ) на підставі вивчення офісного та добового артеріального тиску (АТ), електрофізіологічного, структурно-функціонального стану міокарда, молекулярно-генетичного дослідження та самооцінок якості життя. Під час діагностичного скринінгу офісним методом проведено вимірювання АТ у 426 підлітків 16-17 років. Середній вік хворих склав 17,10±0,05 років. Факт підвищення АТ встановлений у 124 (29,1%) осіб, які склали групу з ймовірним діагнозом первинної АГ. До контрольної групи залучено 34 особи з нормотензією. За результатами ДМАТ та поглибленого клінічного обстеження, що виключало вторинну гіпертензію, у 84 (19,7%) підлітків серед усіх обстежених АГ визначена як первинна. На момент встановлення діагнозу первинної АГ ехокардіографічні ознаки РЛШ за концентричним типом виявлені у 14,9% підлітків. У 42,5% обстежених з АГ в подальшому впродовж 6-12 місяців спостереження розвинулась ГЛШ, а саме ГЛШ за концентричним типом - у 12,7% та ГЛШ за ексцентричним типом - у 29,8%. Концентричний тип ремоделювання виявлений у 25,5% осіб. У підлітків з первинною АГ визначено прогностичне значення ЕКГ-індексу Соколова-Лайона в розвитку ГЛШ за 6-12 місяців до її клінічного підтвердження (ВШ=10,3 [95% ДІ 2,62-40,11]; р<0,05) з чутливістю 70%, специфічністю - 81% та точністю - 77,0%. За результатами молекулярно-генетичного дослідження у підлітків з первинною АГ встановлено взаємозв'язок алелі С rs7240256 гену NFАТС1 з підвищеним рівнем систолічного АТ, а також алелі G rs2229309 гену NFАТС4 із розвитком РЛШ. На підставі проведеного анкетування із застосуванням опитувальника SF-36 та вивчення поліморфізмів генів NFАТС1 і NFАТС4 встановлено, що зниження самооцінок якості життя у підлітків з первинною АГ асоціюється з генотипом ТТ rs11665469 гену NFАТС1. Визначені прогностичні ознаки розвитку РЛШ у пацієнтів з первинною АГ на момент встановлення діагнозу на підставі проведеного ROC-аналізу з розрахунком рівняння логістичної регресії, яке включає товщину задньої стінки ЛШ >8,0 мм, середньодобовий пульсовий АТ >57 мм рт. ст. та індекс маси тіла >25 кг/м2. Диссертационная работа посвящена усовершенствованию диагностики и прогнозирования развития ремоделирования левого желудочка (РЛЖ) у подростков с первичной артериальной гипертензией (АГ) на основании изучения офисного и суточного артериального давления (АД), электрофизиологического, структурно-функционального состояния миокарда, молекулярно-генетического исследования и самооценок качества жизни. Выявлено прогностическое значение ЭКГ-индекса Соколова-Лайона на момент установления диагноза первичной АГ у подростков в развитии гипертрофии левого желудочка за 6-12 месяцев до ее клинического подтверждения. Выявлено, что снижение качества жизни у подростков с первичной АГ определяется генотипом ТТ rs11665469 гена NFАТС1. Установлена ассоциация аллели С rs7240256 гена NFАТС1 с повышенным уровнем систолического АД, а также аллели G rs2229309 гена NFАТС4 с развитием РЛЖ. Определены предикторы развития РЛЖ на момент установления диагноза АГ, а именно толщина задней стенки левого желудочка >8,0 мм, среднесуточное пульсовое АД >57 мм рт. ст. и индекс массы тела >25 кг/м . The thesis is devoted to improving diagnosis and prediction of the development of left ventricular remodeling in adolescents with primary hypertension based on the study of blood pressure through office and ambulatory blood pressure measurements, electrophysiological, structural and functional state of the myocardium, molecular genetic research and quality of life self-assessment. The prognostic value of the ECG index Sokolow-Lyon at the time of diagnosis of primary hypertension in adolescents in the development of LV hypertrophy 6-12 months before its clinical proved. It was revealed that a decrease in the quality of life in adolescents with primary hypertension is determined by the TT genotype rs11665469 of the NFATC1 gene. An association of the C rs7240256 allele of the NFATC1 gene with an increased level of systolic blood pressure, as well as of the G allele rs2229309 of the NFATC4 gene with development left ventricular remodeling, was established. The predictors of the development of left ventricular remodeling were determined at the time of the diagnosis of hypertension: thickness of the posterior wall of the left ventricle >8.0 mm, average daily pulse BP >57 mm Hg and a body mass index >25 kg/m .
Усовершенствование диагностики и прогнозирования развития ремоделирования левого желудочка у подростков с первичной артериальной гипертензией
Improvement of diagnosis and prediction of the development of left ventricular remodeling in adolescents with primary hypertension
Keywords: гіпертензія; артеріальний тиск; підлітки; якість життя; ремоделювання лівого шлуночка; поліморфізм генів NFАТС; гипертензия; артериальное давление; подростки; качество жизни; ремоделирование левого желудочка; полиморфизм генов NFATC; hypertension; blood pressure; adolescents; quality of life; left ventricular remodeling; NFATC gene polymorphism