К вопросу о повышении качества оказания хирургической помощи детям Запорожской области - Корниенко, Г. В.; Дмитряков, В. А.; Скалозубов, М. А.; Корнієнко, Григорій Васильович; Дмитряков, Валерій Олександрович (Запорізький державний медичний університет, 2012)
Здійснено аналіз демографічних змін останніх років у Запорізькій області, що підтвердив тенденцію до зниження кількості дитячого населення. Визначено головні проблеми дитячої хірургії на фоні цих змін: задачі хірургії підліткового віку, недостатній рівень хірургічної допомоги сільському населенню, недоліки первинної та своєчасної діагностики хірургічних захворювань у дітей. Запропоновано шляхи підвищення якості надання хірургічної допомоги дітям області. Проведен анализ демографических изменений последних лет в Запорожской области, которые подтверждает тенденцию к снижению количества детского населения. Определены основные проблемы детской хирургии на фоне этих изменений: задачи хирургии подросткового возраста, недостаточный уровень хирургической помощи сельскому населению, недостатки первичной и своевременной диагностики хирургических заболеваний у детей. Предложены пути повышения качества оказания хирургической помощи детям области. The analysis of the demographical changes during recent years in Zaporozhye region has been held which prove the tendency to the decrease of children’s population quantity. On the background of these changes the main problems of pediatric surgery in the region have been determined: the tasks of the teenagers’ surgery, insufficient level of surgical help to the rural population, lack of the primary and timely diagnostics of surgical children’s illnesses.The ways of improving of the surgical help to the children of the region are offered.
Keywords: демографія; діти; дитяча хірургія; демография; дети; детская хирургия; demography; children; children’s surgery