Особливості комплексної реабілітації учасників бойових дій з наслідками кульових поранень - Гречка, Яна Сергіївна (Запорізький державний медико-фармацевтичний університет, 2025)
Актуальність теми зумовлена нагальною необхідністю організації належної реабілітації учасників бойових дій з ураженням периферичних нервів внаслідок кульових поранень. Обʼєкт дослідження – фізична терапія та реабілітація учасників бойових дій з посттравматичною невропатією серединного нерва, що виникла внаслідок кульового поранення, було розроблено індивідуальну програму фізичної терапії. Мета дослідження розробити та впровадити програму реабілітаційних заходів для учасників бойових дій з посттравматичною невропатією серединного нерва, що виникла внаслідок кульового поранення. В роботі розглянуто клінічний випадок пацієнта з посттравматичною невропатією серединного нерва, що виникла внаслідок кульового поранення, було розроблено індивідуальну програму фізичної терапії, структуровану відповідно до трьох послідовних етапів реабілітації. Кожен з етапів передбачав використання комплексного підходу із залученням різних засобів фізичної терапії, спрямованих на покращення функціонального стану ураженої кінцівки. Ефективність розробленої програми підтверджена за результатами комплексної оцінки функціонального стану пацієнта. У ході реабілітаційного процесу спостерігалася позитивна динаміка відновлення функцій ураженої кінцівки, що засвідчує високу результативність запропонованого підходу. The relevance of the topic is due to the urgent need to organize proper rehabilitation of combatants with peripheral nerve damage due to gunshot wounds. The object of the study is physical therapy and rehabilitation of combatants with post-traumatic median neuropathy caused by gunshot wounds; an individual physical therapy program was developed. The aim of the study is to develop and implement a program of rehabilitation measures for combatants with post-traumatic neuropathy of the median nerve caused by a bullet wound. The paper describes a clinical case of a patient with post-traumatic neuropathy of the median nerve caused by a bullet wound, and develops an individual physical therapy program structured in accordance with three consecutive stages of rehabilitation. Each of the stages involved the use of an integrated approach involving various physical therapy tools aimed at improving the functional state of the affected limb. The effectiveness of the developed program was confirmed by the results of a comprehensive assessment of the patient's functional state. During the rehabilitation process, positive dynamics of restoration of the functions of the affected limb was observed, which testifies to the high efficiency of the proposed approach.
Keywords: магістерська робота; кульові поранення; фізична терапія; реабілітація; учасники бойових дій; ураження периферичних нервів; пошкодження нервів верхніх кінцівок; gunshot wounds; physical therapy; rehabilitation; combatants; peripheral nerve damage