Особливості окислювальної модифікації білків та стан антиоксидантної системи у вагітних в залежності від рівня тривожності - Сюсюка, Володимир Григорович; Сюсюка, В. Г.; Siusiuka, V. G. (My University, 2014)
Вступ. На сьогодні в Україні, як і більшості європейських країн досить гостро стоїть питання демографічної ситуації. Підвищена тривожність, депресія є поширеними, але часто нерозпізнаними станами, які ведуть до негативних наслідків для здоров'я жінки і плоду. Мета. Визначити рівень окиснювальної модифікації білків та активності первинної ланки антиоксидантної системи – супероксиддисмутази у вагітних з урахуванням рівня їх тривожності. Контингент обстежених і методи. Обстежено 76 вагітних терміном гестації 22-34 тижні. Рівень особистісної та ситуативної тривожності об’єктивізували за методикою Спілбергера-Ханіна. Дослідження маркерів окиснювальної модифікації білків оцінювали у сироватці крові спектрофотометричним методом. Стан антиоксидантної системи захисту визначали за рівнем активності супероксиддисмутази. Результати і висновки. Введение. На сегодняшний день в Украине, как и большинстве европейских стран достаточно остро стоит вопрос демографической ситуации. Повышенная тревожность, депрессия являются наиболее распространенными, но часто нераспознанными состояниями, которые ведут к негативным последствиям для здоровья женщины и плода. Цель. Определить уровень окислительной модификации белков и активности первичного звена антиоксидантной системы – спероксиддисмутазы у беременных с учетом уровня их тревожности. Контингент обследованных и методы. Обследовано 76 беременных сроком гестации 22-34 недели. Уровень личностной и ситуативной тревожности объективизировали по методике Спилбергера-Ханина. Исследование маркеров окислительной модификации белков оценивали в сыворотке крови спектрофотометрическим методом. Состояние антиоксидантной системы защиты определяли по уровню активности супероксиддисмутазы. Introduction. At present the problem as to demographic situation is rather acute in Ukraine as in many other countries. The increased anxiety and depression are the most widespread, but often they are unrecognized states which lead to the negative consequences for the health of woman and fetus. Aim. To determine the level of oxidative modification of proteins and activity of primary link of the antioxidative system - superoxide dismutase of the pregnant women with regard to their anxiety level. Group under investigation and methods. 76 pregnant women with gestation period of 22-34 weeks were examined. The level of the trait and state anxiety was objectified by the technique of Spielberg-Hanin. The investigation of markers of oxidative modification of proteins was estimated in blood serum by means of spectrophotometric method. The state of the antioxidative system of protection was determined in accord with the level of superoxide dismutase activity.
Особенности окислительной модификации белков и состояние антиоксидантной системы у беременных в зависимости от уровня тревожности
Characteristics of oxidative modification of proteins and state of antioxidative system of pregnant women depending on anxiety level
Keywords: рівень тривожності; окиснювальна модифікація білків; антиоксидантна система захисту; оксидативний стрес; уровень тревожности; окислительная модификация белков; антиоксидантная система защиты; оксидативный стресс; anxiety level; oxidative modification of proteins; antioxidant protection system; oxidative stress