Фармакогенетичне тестування: сучасний стан проблеми - Крайдашенко, Олег Вікторович; Кремзер, Олександр Олександрович; Самура, Тетяна Олександрівна; Kraidashenko, O. V.; Kremzer, O. O.; Samura, T. O. (Запорізький державний медико-фармацевтичний університет, 2024)
Мета роботи – підкреслити значення та практичну користь фармакогенетики в медицині; показати, що інтеграція фармакогенетики в клінічну практику може покращити результати лікування та безпеку терапії. Фармакогенетика – галузь фармакології, що швидко розвивається. Фармакогенетика вивчає, як генетичні варіації впливають на індивідуальну реакцію на ліки. Розуміючи ці генетичні відмінності, медичні працівники можуть адаптувати медикаментозну терапію для досягнення максимальної ефективності та мінімізації побічних реакцій на лікарські засоби. Ця галузь має на меті відійти від традиційного підходу «один розмір підходить для всіх», натомість прагне персоналізувати медичне лікування, ґрунтуючись на генетичних особливостях людини. Здатність передбачати реакцію людини на ліки на підставі даних про її генетичний профіль має важливі наслідки. Наприклад, фармакогенетичне тестування може виявити пацієнтів із ризиком виникнення небезпечних для життя побічних дій лікарських засобів. Цей проактивний підхід може сприяти запобіганню виникненню небажаних явищ, покращивши безпеку пацієнтів і загальну якість медичної допомоги. Крім того, фармакогенетика дає змогу виявити генетичні маркери, пов’язані з реакцією на ліки, тим самим оптимізуючи процес розроблення лікарських засобів, скорочуючи час і витрати, пов’язані з виведенням нових ліків на ринок. Ключові досягнення фармакогенетики включають виявлення генетичних поліморфізмів у ферментах, як-от цитохром Р450, що впливають на метаболізм ліків, а отже на їхню безпеку й ефективність. Фармакогенетичне тестування дає змогу лікарям прогнозувати найкращий препарат і дозування для пацієнта, покращуючи результати лікування і знижуючи ризик виникнення побічних дій препаратів. Aim. The purpose of this work is to emphasize the importance and practical benefits of pharmacogenetics in medicine, demonstrating how the integration of pharmacogenetics into clinical practice can improve treatment outcomes and enhance the safety of therapies. Pharmacogenetics is a rapidly developing branch of pharmacology that studies how genetic variation affects an individual’s response to drugs. By understanding these genetic differences, healthcare providers can tailor drug therapy to maximize efficacy and minimize adverse drug reactions. The field aims to move away from the traditional one-size-fits-all approach and instead personalize medical treatment based on a person’s genetic makeup. The ability to predict a person’s response to medication based on their genetic profile has profound implications. For example, pharmacogenetic testing can identify patients at risk for life-threatening adverse drug reactions, such as drug-induced liver injury. This proactive approach can prevent adverse events, improving patient safety and the overall quality of care. In addition, pharmacogenetics aids in the development of new drugs by identifying genetic markers associated with drug responses, optimizing the drug development process, and reducing the time and costs associated with bringing new drugs to market. Key advances in pharmacogenetics include the identification of genetic polymorphisms in enzymes, such as cytochrome P450, that affect drug metabolism, thereby influencing both safety and efficacy. Pharmacogenetic testing allows doctors to predict the best drug and dosage for a patient, improving treatment outcomes and reducing the risk of adverse drug events.
Pharmacogenetic testing: current state of the issue
Крайдашенко О. В. - ORCID ID: 0000-0001-8727-8889; Кремзер О. О. - ORCID ID: 0000-0003-1105-6539; Самура Т. О. - ORCID ID: 0000-0001-8252-0074.
Keywords: фармакогенетика; персоналізована медицина; метаболізм лікарських засобів; цитохром Р450; фармакогенетичне тестування; побічні реакції лікарських засобів; клінічна практика; генетичні поліморфізми; безпека лікарських засобів; охорона здоров’я; фармакогеноміка; генетичне тестування; точна медицина; pharmacogenetics; personalized medicine; drug metabolism; cytochrome P450; pharmacogenetic testing; adverse drug events; clinical practice; genetic polymorphisms; drug safety; healthcare; pharmacogenomics; genetic testing; precision medicine