Здоров’язбережувальні інтервенції на основі етнічних традицій - Притула, О. Л.; Богдановський, І. В.; Аніщенко, Михайло Анатолійович; Prytula, O. L.; Bohdanovskiy, I. V.; Anishchenko, M. A. (My University, 2025)
їхні вплив та значення в системі заходів, спрямованих на зміцнення здоров’я населення, запобігання виникненню хвороб та збільшення тривалості життя, окреслити шляхи впровадження в систему охорони здоров’я. Матеріал та методи. У статті досліджувалися праці вчених із питань збереження здоров’я на основі українських етнічних традицій та козацької медицини, історичні та біографічні джерела, міжнародно-правові акти, нормативно-правові акти України, що регулюють питання охорони здоров’я. Використовувалися методи аналізу, синтезу, дедукції, індукції, екстраполяції, системно- структурний та доктринальний методи. Результати. Проаналізовано здоров’язбережувальні інтервенції на основі етнічних традицій оздоровлення. Розглянуто понятійний апарат здорового способу життя і його компонентів. Запропоновано систему компонентів здоров’я і розвитку людини в контексті семи чинників, що впливають на процес здорового існування людини в природі та соціумі. Визначено поняття «здоров’я» у контексті семифакторної системи збереження здоров’я. Зазначено неповне визначення традиційно прийнятого поняття «здоров’я» у філософському аспекті. Визначено різницю між поняттям щодо здоров’я як «стан» та «процес». диції, етнос, право. The purpose of the article: to analyze health-preserving interventions based on ethnic traditions, to determine their impact and significance in the system of measures aimed at strengthening the health of the population, preventing the occurrence of diseases and increasing life expectancy, to outline ways of implementation in the health care system. Material and methods. The article examined the works of scientists on health preservation based on Ukrainian ethnic traditions and Cossack medicine, historical and biographical sources, international legal acts, regulatory legal acts of Ukraine that regulate health care issues. The study used methods of analysis, synthesis, deduction, induction, extrapolation, system-structural and doctrinal methods. Results. The article analyzes health-preserving interventions based on ethnic traditions of health improvement. The conceptual apparatus of a healthy lifestyle and its components is considered. A system of components of human health and development is proposed in the context of seven factors that influence the process of a healthy human existence in nature and in society. The concept of «health» is defined in the context of a seven-factor system of health preservation. The incomplete definition of the traditionally accepted concept of «health» in the philosophical aspect is noted. The difference between the concept of health as a «state» and a «process» is determined.
Health-preserving interventions based on ethnic traditions
Keywords: здоров’я; збереження здоров’я; здоровий спосіб життя; козацька медицина; традиції; етнос; право; health; health preservation; healthy lifestyle; Cossack medicine; traditions; ethnicity; law